Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трета ваксина. AstraZeneca и Оксфорд постигнаха 70% защита от CОVID-19


Ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, постига средна ефективност от 70% при защита срещу коронавируса. Това стана ясно в понеделник, след като фармацевтичната компания и университетът представиха резултатите от проведените клинични проучвания, информира Ройтерс. При увеличение на дозата ефективността може да достигна и до 90%.

От AstraZeneca съобщиха, че трябва незабавно да се подготвят за подаване на данни на регулаторните органи.

"Днес се отбелязва важен етап в нашата борба срещу пандемията. Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно влияние върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве", каза Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca.

Според шведско-британска фармацевтична компания със седалище в Кеймбридж ефективност демонстрират два различни режима на дозиране с ваксината. Според тествания режим ефективността на ваксината е скочила до 90%, когато пациентите за първи път са получили половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. Комбинирайки двата режима на дозиране, ефективността на ваксината е 70,4%.

Един режим на дозиране (n = 2,741) показва ефективност на ваксината от 90%, когато ваксината AZD1222 се дава като половин доза, последвана от пълна доза с интервал от поне един месец=

Друг режим на дозиране (n = 8,895) показва 62% ефективност, когато се дава като две пълни дози с интервал от поне един месец. Комбинираният анализ от двата режима на дозиране (n = 11,636) води до средна ефективност от 70%. Всички резултати са статистически значими.

Изследването се основава на 131 случая на коронавирус при междинен анализ. Не са докладвани хоспитализации или тежки случаи на заболяването при участници, получаващи ваксина.

Според Би Би Си тези резултати са едновременно триумф и разочарование, след като експерименталните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ показаха 95% ефективност. Експерти обаче отбелязват, че оксфордският препарат дава заявка да е по-евтин и по-лесен за съхранение и разпространение, отколкото другите два. Ваксината може да се съхранява, транспортира и обработва при нормални хладилни условия между 2 и 8 градуса по Целзий.

По света над 58 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта, когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия. От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG