Връзки за достъпност

Извънредни новини

Студенти по медицина в помощ на кризата с коронавируса


За една седмица 120 студенти по медицина са поискали да помагат като доброволци в отделенията с болни от коронавирус, съобщи БНР. Сред желаещите има както стажант-лекари, така и студенти от първи и втори курс.

Данните идват от Асоциацията на студентите по медицина, която се е заела с координацията на процеса. Министерството на здравеопазването е подало информация за нуждите на болниците в страната и асоциацията препраща на желаещите студенти контактите на съответното лечебно заведение, твърди зам.-председателят Теодора Делчева.

"Асоциацията лобира студентите да се наемат на трудов договор, за да бъдат защитени правата им и да се чувстват по-сигурни на работното си място", казва още Делчева.

Назначаването на трудов договор позволява на хората от първа линия да получават допълнително възнаграждение. "Работата е високо рискова, а смените са много дълги и смятаме, че студентите го заслужават", казва Делчева.

По думите ѝ има болници, които са отворени за доброволци, но не са заявили готовност да назначат студентите на трудов договор.

Българските болници набират доброволци от самото начало на пандемията, като търсят и квалифицирани кадри, и хора без специализирано образование. Това става през различни платформи, организации и групи в социалните мрежи.

През пролетта МВР създаде централизираната платформа ww.dobrovolets.bg, през която да става набирането на доброволци. Беше съобщено, че работата им ще се координира от директора на Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” гл. комисар Николай Николов по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Проверка на Свободна Европа, извършена преди две седмици, показа, че това не се случва и че платформата, която е все още активна, на практика не работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG