Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почти всичко се затваря. Здравният министър предлага по-строги мерки срещу COVID-19


Костадин Ангелов
Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Това стана ясно на пресконференция на Националния оперативен щаб в понеделник. Част от мерките включват: затваряне на всички заведения, молове, търговски центрове, прекратяване на всички групови спортни занимания и събирания.

Ако мерките бъдат одобрени от Министерския съвет, те ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

"Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Колкото и да е подготвена една система, тя не може да поема натиска", каза министърът. Той уточни, че дотук се стига след анализ на епидемичната обстановка, броя на заболелите, смъртността, все по-големия брой заразени медицински служители. Опитът на други европейски държави, въвели частична или пълна карантина, известни и като локдаун, дават първи резултати след 21 дни.

"Аз не искам да приема, че има по-висша ценност от живота. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг", каза министър Ангелов. Предложените мерки включват:

  • Удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца до края на март 2021 г.
  • Преустановяване на присъствените занятия във всички детски градини, университети, школи и училища
  • Преустановяване на колективни спортни мероприятия
  • Преустановяване на присъствени семинари, конкурси, масови частни тържества
  • Забрана за посещение на дискотеки, нощни барове
  • Затваряне на заведенията за хранене, игрални зали, кафенета. Заведенията ще могат да предлагат доставки по домовете
  • Затваряне на всички нехранителни магазини, молове, търговски центрове
  • Спиране на вътрешни и външни екскурзии, без спиране на обществения транспорт

"С тревога мога да кажа, че някои от колегите не са си тръгвали от болницата с месеци", каза директорът на Александровкска болница проф. Борис Богов, който заедно с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директора на Пирогов проф. Асен Балтов и проф. Венцислав Мутафчийски от Националния оперативен щаб обясниха нуждата от затягането на мерките.

Над 2000 са хоспитализираните лекари, съобщи директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов.

Дали някои от предложенията на здравните експерти ще се променят, зависи от решението на Министерския съвет. Здравният министър каза, че ако мерките дадат резултат, за отхлабване би могло да се мисли по Коледа.

"Заедно, със силата на науката и разума, ще посрещнем светлината в дома си за Коледа", каза Ангелов.

През последните седмици в България се отбелязва рязко увеличение на разпространението на болестта. Въпреки уверението на властите, че здравната система е подготвена, много хора разказват пред медиите за случаи на отказ от лечение поради липса на свободни места.

Близо година след първия регистриран случай на коронавирус в света, България е сред държавите с най-много смъртни случаи от болестта в Европейския съюз.

През последните 14 дни най-много смъртни случаи на 100 хиляди души са регистрирани в Чехия - 23,4%, Белгия е на второ място с 22,1%, а на трето място е България - с 17,2%, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Сред всички засегнати по-тежко страни в Европа обаче България е единствената, която досега предприемаше по-либерален подход

Тук можете да следите развитието на ситуацията в България. По света над 58 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта, когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия.

От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG