Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина кардиологът проф. Александър Чирков


Александър Чирков
Александър Чирков

Известният кардиолог проф. Александър Чирков е починал във вторник сутринта във Варна, съобщиха негови колеги.

Проф. Александър Чирков дълги години е бил директор на болницата "Св. Екатерина". През 1986 г. той е извършил първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите.

Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва е Висшия медицински институт в София през 1962 г., а през 1966 г. заминава за Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава да работи там като лекар в Университетската болница, но после се премества в Западна Германия - в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, тогава ректор на Медицинска академия и заместник-министър на здравеопазването.

Чирков е народен представител в Седмото Велико народно събрание, което заседава между юли 1990 и октомври 1991 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG