Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какъв е вашият проблем". Как ВМРО урежда пари от бюджета за близки сдружения


Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов с министър-председателя Бойко Борисов
Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов с министър-председателя Бойко Борисов

Може ли стотици хиляди левове от държавния бюджет с години да отиват към една неправителствена организация, която се представлява от политик? Да, гласи краткият отговор. По-разширеният е, че за целта е нужно партията на този политик да е на власт. Помага също, ако адресът на сдружението съвпада с адреса на партията. Още повече помага, ако сдружението спонсорира "партийната" телевизия, която се помещава на същия адрес. В тази история има обаче повече от една организации и повече партийни активисти. Всичко обаче води до един адрес.

Сдружение "Македонски научен институт" (МНИ) е получило за последните пет години 440 000 лева от парите на данъкоплатците. Политическата сила, с която организацията е обвързана, е ВМРО - една от партиите в управляващата коалиция. Сдружението е създадено през 1990 г. и се обявява за приемник на основания през 1923 г. Македонски научен институт.

Държавата започва да го подкрепя финансово в същата година, в която ВМРО започва да подкрепя второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017). Парите се увеличават, след като ВМРО официално влиза в изпълнителната власт в третото правителство на Борисов, т.е. настоящото.

С приетия вече Закон за държавния бюджет за догодина, 2021-ва година ще бъде шестата поредна година, в която неправителствената организация ще получи финансиране директно от хазната.

Перото в бюджета, в което са записани парите за "Македонски научен институт", се нарича “Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел”.

По този начин държавата подпомага организации като Българския червен кръст, съюзите на инвалидите, слепите и глухите в България, Българската православна църква и други. В същата графа беше записано и предложението на ДПС несъществуващото сдружение “дари.бг” да получи над 1 млн. лв.

Законът за държавния бюджет за догодина казва, че сдружение "Македонски научен институт" ще получи 100 000 лева. Същата сума организацията е получила и за настоящата, и за предходните две години (2018 г. и 2019 г.) Сдружението получава държавни пари и през 2016 и 2017 година, но тогава парите са по 70 000 лева.

Средствата са отпускани от бюджета на Министерството на образованието и науката. Сдружение "Македонски научен институт" обаче не е акредитиран научен институт, въпреки името си. Т.е. не минал през Националната агенция за оценяване и акредитация. Според Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, това е неправителствена организация в обществена полза. Целите й са да "осветлява общественото мнение в страната и в чужбина, относно насилствената денационализация на българското население в Македония; да разобличава фалшификациите на историческото минало и да разкрива характера на националноосвободителното движение на българите в Македония".

Връзката с ВМРО

Според справка в регистрите, "Македонски научен институт" се помещава в сградата на улица “Пиротска” № 5 в София, където два етажа по-нагоре се намира централата на една от управляващите партии, а именно - ВМРО.

Като представляващи сдружението са вписани двама души - Георги Николов и Владимир Митов, който е съветник в Столичния общински съвет от групата „Патриоти за София“, от квотата на ВМРО.

Владимир Митов
Владимир Митов

"Македонски научен институт" започва да получава държавна субсидия през 2016 г. Преди това държавата не е преценила, че трябва да подкрепи дейността му, както подкрепя Българския червен кръст например.

По това време ВМРО е част от представената в парламента коалиция “Патриотичен форнт”, която има подписано споразумение с ГЕРБ, че ще подкрепя кабинета на Борисов, съставен след коалиционни споразумения с Реформаторски блок и АБВ.

“Патриотичен фронт” няма официално свои министри, но по силата на споразумението с ГЕРБ е част от парламентарното мнозинство и от депутатите на ВМРО зависи приемането на законопректите на управляващите.

На изборите през 2017 г. “Патриотичен фронт” се яви вече като “Обединени патриоти”, които вече имат и министри. Това е моментът, в който ВМРО официално влиза във властта.

С влизането на ВМРО в изпълнителната власт, парите за сдружението започват да се увеличават.

С влизането на ВМРО в изпълнителната власт, парите за сдружението започват да се увеличават. Първият бюджет, направен от правителството Борисов III (този за 2018 г), в което вицепремиер е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, дава с 30 000 лева повече на сдружението. Така през 2018, 2019 и 2020 г. парите, които "Македонски научен институт" получава за дейността си от държавата годишно, набъбват до 100 000 лева.

"Какъв е вашият проблем с това", отговори представляващият "Македонски научен институт" и общински съветник от ВМРО Владимир Митов на запитване от Свободна Европа. По думите му с въпроси за финансирането на организацията от държавния бюджет и връзката с ВМРО се "търси под вола теле".

“Какво искате - да дойда и да си скъсам дипломите пред вас ли? Аз съм в института като историк, а не като политик”, каза общинският съветник.

През сдружението към телевизията

Въпросът за какво са харчени парите, възлизащи на близо половин милион лева от държавния бюджет, също остана без отговор. “Не сте вие тия, на които трябва да се отчитам”, отговори Владимир Митов на въпрос за какво организацията е използвала 440 000 лева държавни средства. После добави, че сдружението издава периодична литература, организира конференции и други.

Проверихме отчетите за бюджетната субсидия, които "Македонски научен институт" е публикувал на интернет страницата си.

От документите не става ясно какви дейности е финансирала организацията със 100 000 лева през настоящата 2020 година. Вижда се обаче (без да е ясна точна сума – б.р.), че през 2019 г. институтът вписва в месечните си отчети телевизионното предаване “Време за Македония”, излъчвано в ефира на телевизия “България 24”.

Политици и журналисти наричат канала "телевизията на ВМРО". Според информация от страницата на медията, каналът е еднолична собственост на фирма “Вижън Лаб” ЕООД, а собственик на капитала е Мартин Христов.

Седалището на фирмата се намира отново на ул. “Пиротска” № 5, където е регистриран "Македонски научен институт" и където е централата на ВМРО.

Скрийншот от страницата на Телевизия "България 24"
Скрийншот от страницата на Телевизия "България 24"

От интернет страницата на медията се вижда, че съдържанието й не е просто с “патриотична” насоченост, а откровено партийно, защитаващо и популяризиращо позициите на ВМРО. Депутатите на партията често са единствени гости в предаванията.

И още пари, и още съвпадения

Поредните 100 000 лева за "Македонски научен институт" са записани като предложение в проекто-бюджета за догодина. Но това не е всичко. Депутатите от ВМРО правят между първо и второ четене на закона още две предложения за финансиране на организации - 35 000 лева да получи "Добруджански научен институт", и още толкова за Българското сдружение на родовете от Македония.

Впоследствие предложението за "Добруджански научен институт" е оттеглено, но това за Българското сдружение на родовете от Македония не е.

Потърсихме един от вносителите на двата текста – народният представител от парламентарната група на "Обединени патриоти" Юлиян Ангелов (ВМРО), който обясни, че се е отказал от идеята за финансиране на "Добруджански научен институт", тъй като той не отговаря на изискванията по закон.

Средства от държавния бюджет в България могат да получават само неправителствени оганизации, чиято регистрация е в обществена полза. “Добруджански научен институт" е в частна полза, а за това разбрах по-късно”, обясни депутатът.

Предложението за финансиране на Българското сдружение на родовете от Македония ще бъде разгледано от парламента.

Според справка в регистрите, заместник-председател на Българското сдружение на родовете от Македония, е Наум Кайчев. Той също така е заместник-председател и на "Македонски научен институт". Между двете организации има и още една връзка – техен учредител е доц. Александър Гребенаров.

“Няма нищо нередно в цялата работа”, каза депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов на въпроси за връзка между тези организации и партията му.

“Престъпление ли е, че "Македонският институт получава финансиране?”, попита депутатът и допълни, че Свободна Европа има проблем, ако "продължава да угажда на македонистите и на Скопие”.

“Ако сте решили да очерняте, омаскаряване и оплювате една стара институция – си е ваш проблем”, допълни още Ангелов и затвори телефона.

Ако бюджетът за догодина бъде приет, средствата на данъкоплатците, с които ще се финансира "Македонски научен институт", ще набъбнат с още 100 000 лева. Така организацията ще е получила общо повече от половин милион лева от хазната. Ако пък бъде одобрено и предложението на депутатите от "Обединени патриоти" финансиране да получи и Българското сдружение на родовете от Македония, средствата ще набъбнат с още 35 000 лева.

Свободна Европа потърси за коментар вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, но той не отговори на телефонните повиквания.

Потърсихме и председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). На въпрос дали ВМРО настояват организации, свързани с тях, да получават финансиране от парите на данъкоплатците и има ли цена, плащана от бюджета за коалиционна лоялност, тя заяви, че отказва коментар.

XS
SM
MD
LG