Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всичко, което не е забранено, е разрешено. Заведения, училища и молове ще са затворени до 21 декември


Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на фона на здравния министър проф. Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на фона на здравния министър проф. Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена с два, а не с четири месеца, както бе анонсирано първоначално. Новите, по-строги мерки, целящи ограничитаване на пандемията от COVID-19, влизат в сила в петък вечерта (27 ноември) и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

За да се спре разпространяването на коронавируса, се преустановяват присъствените занятия за всички ученици от 1 до 12 клас и извънкласните дейности за всички възрастови групи. Висшите учебни заведения също спират присъствените си занимания, съобщи още здравният министър.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др. Забраняват се и всички присъствени конференции, семинари, конкурси и всякакви други групови активности.

Спират се и всички масови културни събития с изключение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително носене на предпазни маски.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие на повече 15 души. Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер. Затварят се и фитнес залите. Затворени ще бъдат и всички питейни и хранителни заведения, като разрешена ще бъде само доставката на храна за вкъщи.

Всичко, което не е забранено, е разрешено

Затворени ще бъдат и големите търговски обекти като моловете, например. Отворени остават аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователни офиси, банки и офисите на телекомуникационните оператори.

Кварталните магазини ще продължат да работят, уточни изрично министърът. Включително магазини за дрехи и всякакви битови стоки, които не се намират в молове.

“Всичко, което не е забранено със заповедта означава, че ще може да работи”, заяви здравният министър, подчертавайки, че църквите и парковете също ще могат да бъдат посещавани без ограничения.

Сред забранените активности попадат и туристическите пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.

По думите на председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, след въвеждането на новите по-стриги мерки, ефектът ще се усети през втората и третата седмица, когато се очаква да спадне броят на заразените и смъртните случаи.

Предложенията за затягане на мерките бяха представени от министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в началото на седмицата.

Мерките за подкрепа на бизнеса

Държавата ще освободи 156 млн. лв. оперативен ресурс по оперативната европейска програма "Иновации и конкурентоспособност" (2014-2020), които да бъдат използвани за мерки в подкрепа на бизнеса.

Конкретните мерки ще бъдат съгласувани в най-скоро време с работодателските организации, съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов. Той подчерта, че държавата ще направи възможното за подпомогне икономиката в условията на по-строги ограничителни мерки, но не ги назова конкретно.

По-рано Асоциацията на индустриалния капитал настоя да има два вида помощ - при спад на оборота с 20 на сто в сравнение със същия период на миналата година да се осигурява финансиране за заплати и осигуровки на работещите, а при спад с 30 и повече процента - да има допълнителна подкрепа и за разходите на самия бизнес.

Лъчезар Борисов уточни, че предстои анексиране на договорите на Българската банка за развитие с търговските банки за разширяване на дейността, така че компаниите да запазят възможността да получават безлихвени кредити по време на кризата.

По думите на социалния министър Деница Сачева ще бъде запазена досегашната подкрепа за бизнеса, която държавата стартира през март. Тя съобщи, че ще бъде задействана и нова мярка за подкрепа на бизнесите, които са временно спрени по решение на правителството. Всеки от работниците с тях, осигуряван на 8-часов работен ден, ще бъде подкрепен с 24 лева дневно.

"Осигурени са около 50 млн.лв. за 50 хиляди души", каза Сачева. По думите й мерките на управляващите ще засегнат около 350 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG