Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВМРО–ДПМНЕ обвини Заев, че търси подкрепа от София за ЕС с продажба на държавни активи


Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски
Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски

Националистическата опозиция в Скопие обвини премиера Зоран Заев, че се опитва да осигури подкрепата на България за началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС) с продажба на държавни активи на български бизнесмени.

"Тук бихме изброили една по-голяма банка, държавния дял на Република Македония в "Телеком", което ще означава и пълната му приватизация, железопътен транспорт, ТЕЦ Неготино, земеделска земя, за която се твърди, че вече е капарирана от определени хора и се подготвя за строеж, а и още много други неща", каза на брифинг говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски, цитиран от македонската служба на Радио Свободна Европа.

Тези твърдения засега не намират официално потвърждение, но повод за тях стана изказване на лидера на албанската партия в управляващата коалиция Али Ахмети. В телевизионно интервю той каза, че между Скопие и София се извършва "размяна на документи" и Северна Македония е изпратила предложение за решаването на споровете между двете държави. Ахмети добави, че очаква до края на годината Скопие да получи добри новини от София за преговорите с ЕС.

"Не мисля, че е време да споделям с обществеността предложенията или последните документи, които са разменени. Ще изчакаме да видим реакцията от България", коментира още Ахмети пред македонската ТВ 21.

По този повод говорителят на ВМРО–ДПМНЕ попита Заев къде в програмата му е предлагал ново споразумение със София и кога е отстъпил от "твърдението си, че постигнатото преди това споразумение е най-доброто".

Той нарече премиера "обикновен крадец и лъжец", който "обезличи Република Македония и опозори македонския народ само заради личните си интереси".

Националистическата партия ВМРО–ДПМНЕ е в опозиция от идването на Зоран Заев на власт през 2017 г. Формацията остро критикуваше споразуменията, които Скопие сключи с Гърция и с България по време на неговото управление и се обяви срещу нови договорки със София.

След като България блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС, активисти на ВМРО–ДПМНЕ запалиха българско знаме, а случаят предизвика дипломатическо напрежение между София и Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG