Връзки за достъпност

Извънредни новини

България блокира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС


Екатерина Захариева

България блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно от изказване на министъра на външните работи Екатерина Захариева след видеоконферентно заседание на външните министри на държавите от ЕС във вторник.

На това заседание Захариева е потвърдила официалната позиция на София, че не може да одобри рамката за преговорите на Северна Македония за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Тя може да бъде одобрена и на по-късен етап.

„България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония и провеждането на първата междуправителствена конференция“, каза Захариева на брифинг. „Предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.“

България настоява в преговорната рамка да бъдат включени три условия пред Северна Македония. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г. Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

„Ние винаги сме отворени за продължаване на разговорите и намиране на решение. Но когато се водят преговори, компромиси са нужни от двете страни“, каза Захариева.

„В решението за започване на преговори [със Северна Македония] от март месец има текст, който изисква осезаем напредък по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и Преспанското споразумение [с Гърция]. Ние не смятаме, че има осезаем напредък по изпълнение на този договор.“

Външният министър съобщи във вторник, че София е подкрепила преговорната рамка за Албания, която също като Северна Македония е кандидат за членство в ЕС.

През последните седмици Екатерина Захариева няколко пъти публично заяви, че България не е в състояние да одобри рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС. На 6 ноември Министерството на външните работи съобщи, че България е уведомила Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената рамка за преговори със Северна Македония.

През това време се водеха преговори между представители на правителствата на България и Северна Македония за решаване на спорните въпроси. Беше съобщено за напредък в някои области, който според София не е достатъчен. Едновременно с това България се опитваше да добави своите условия към преговорната рамка, за което е необходимо съгласието на другите държави от ЕС.

Северна Македония има статут на държава кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Дълго време обаче преговорите с нея не можеха да започнат заради спора с Гърция за името, който беше решен с Преспанския договор от 2018 г. След това името на държавата беше сменено от Македония на Северна Македония.

По-късно Франция блокира започването на преговори със Северна Македония и Албания с аргумент, че първо трябва да се реформира методологията за приемане на нови държави в ЕС. Страните членки единодушно подкрепиха започването на преговорите за членство на Северна Македония и Албания през март 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG