Връзки за достъпност

Извънредни новини

България блокира рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС


Знамето на Северна Македония до това на ЕС
Знамето на Северна Македония до това на ЕС

България е уведомила Европейската комисия (ЕК), че не е в състояние да приеме предложената рамка за преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС), съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Посочената причина е, че преговорната рамка не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от България условия.

Решението на България на практика значи блокиране на стъпките на Северна Македония към членство в ЕС за момента. Преговорната рамка може да бъде одобрена и на по-късен етап, но без нея преговори за членство не могат да започнати.

Рамката за преговорите между Северна Македония и ЕС трябваше да бъде одобрена на среща на външните министри на държавите членки на 10 ноември. Македонската служба на Радио Свободна Европа съобщи, че срещата е отложена за 17 ноември.

От съобщението на МВнР става ясно, че е предложен вариант условията на България към Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. София смята този вариант за неприемлив.

„Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме“, се посочва в съобщението.

През последната седмица министърът на външните работи Екатерина Захариева няколко пъти публично заяви, че България не е в състояние да одобри рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС.

България едновременно преговаря със Северна Македония за решаване на спорните въпроси и прави опити да добави своите условия към преговорната рамка, за което е необходимо съгласието на другите държави от ЕС.

По време на брифинг във вторник Екатерина Захариева съобщи, че тези условия включват план за изпълнение на договора, включително чрез историческата комисия и ангажимент на Северна Македония, че няма да подкрепя на национално ниво и чрез държавни институции малцинствени претенции.

Във вторник външният министър съобщи за постигнат напредък по някои от спорните въпроси между България и Северна Македония по време на преговори, провели се в Берлин.

Сред условията пред българската подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония е държавата да заяви, че новото ѝ име не представлява териториални претенции към географския регион Северна Македония. Освен това България настоява езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“, или да бъдат признати българските му корени.

Сред основните условия на София е Скопие да не предявява и подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

Северна Македония има статут на държава кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Дълго време обаче преговорите с нея не можеха да започнат заради спора с Гърция за името, който беше решен с Преспанския договор от 2018 г. След това името на държавата беше сменено от Македония на Северна Македония.

По-късно Франция блокира започването на преговори със Северна Македония и Албания с аргумент, че първо трябва да се реформира методологията за приемане на нови държави в ЕС. Страните членки единодушно подкрепиха започването на преговорите за членство на Северна Македония и Албания през март 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG