Връзки за достъпност

Извънредни новини

Азербайджан поема контрола над втори район в Нагорни Карабах, върнат от Армения


Сапьори от азербайджанската армия обезвреждат мини по пътя към областта Карвачар в Нагорни Карабах
Сапьори от азербайджанската армия обезвреждат мини по пътя към областта Карвачар в Нагорни Карабах
Арменци палят къщите си и напускат града, върнат на Азербайджан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Военни сили на Азербайджан навлязоха във втория от трите района, върнати от Армения, като част от споразумението, сложило край на шестседмичните боеве в Нагорни Карабах. Министерството на отбраната в Баку съобщи в сряда, че армейски части са навлезли в Карвачар (наричан от азербайджанците Келбаджар).

Карвачар се намира между Нагорни Карабах и Армения и предаването му първоначално беше насрочено за 15 ноември, но беше отложено от Азербайджан по хуманитарни причини. "Инженерната работа е завършена, за да осигури движението на нашите части в тази посока, трудните планински пътища по маршрута се почистват от мини и се подготвят за използване", се казва в изявлението на военното министерството.

По силата на подписаното от Азербайджан, Армения и Русия споразумение Ереван се съгласи да предаде на Баку контрола над три области, ограждащи Нагорни Карабах – Агдам, Карвачар и Лачин. Арменците се оттеглиха от Агдам на 20 ноември, а Лачин трябва да бъде предаден до 1 декември.

Изпълнението на споразумението с посредничеството на Русия беше обсъдено по време на телефонни разговори на руския президент Владимир Путин с азербайджанския му колега Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, съобщи преди ден Кремъл. Тримата са говорили за отпускането на хуманитарна помощ за хората от Нагорни Карабах и за деблокирането на транспортните комуникации в региона.

Азербайджанска оенна техника пътува към Карвачар
Азербайджанска оенна техника пътува към Карвачар

През уикенда руски делегаци с участието на министъра на отбраната Сергей Шойгу и външния му колега Сергей Лавров посетиха Ереван и Баку. По време на срещите им също са били обсъдени дейността на руските миротворци в Нагорни Карабах и по-нататъшните стъпки за предоставяне на хуманитарна помощ на населението.

Почти 2000 руски войници се преместиха в райони в и около Нагорни Карабах по-рано този месец като част от споразумението, сложило край на 30-годишния конфликт в региона. Примирието включваше ангажимент двете враждуващи страни да отворят отново границите си за търговия, но без да ясен срок за това.

Путин обсъди по телефона във вторник ситуацията в Нагорни Карабах и с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Турция също реши да изпрати войски в Азербайджан, които да наблюдават изпълнението на сключеното споразумение. Русия има широки отношения както с Армения, така и с Азербайджан, но предоставя гаранции за сигурността на първата, докато Турция е твърд азербайджански съюзник с дългогодишни враждебни отношения с Ереван.

Арменски военни на пост в района на Карвачар
Арменски военни на пост в района на Карвачар

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG