Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина членът на ВСС и бивш директор на следствието Евгени Диков


Евгени Диков
Евгени Диков

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бивш директор на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков е починал внезапно, съобщи в сряда пресцентърът на прокуратурата, изказвайки съболезнования на близките му.

„За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание. Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината“, се допълва в съобщението от името на главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата.

Кариерата на Евгени Диков в съдебната система започва в началото на 1980 г. като стажант-съдия в Софийски градски съд. Година по-късно става районен прокурор на Бяла Слатина, а през 1983 г. е назначен за заместник районен прокурор на София.

През 1986 г. оглавява бившата Благоевска районна прокуратура – София. През март 1989 г. става прокурор в Софийската градска прокуратура, където се издига до заместник административен ръководител през 1991 г. От 1992 до 2003 г. работи като адвокат, след което става следовател в националното следствие, а през 2006 – прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Там работи до 2013 г., когато става временен градски прокурор на София след оставката на Николай Кокинов. По-късно същата година става директор на Националната следствена служба, а през 2017 г. е избран и за член на ВСС, какъвто е до смъртта си. Евгени Диков е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG