Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия иска затваряне на всички ски курорти в ЕС поне до началото на 2021 г.


Канцлерката Ангела Меркел след среща с регионалните правителства в Берлин в сряда

Германия ще опита да убеди останалите страни от Европейския съюз за затваряне на всички ски курорти до началото на януари като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщи Би Би Си.

"Ще го кажа направо - това няма да е лесно, но ще опитаме", каза канцлерката Ангела Меркел след среща с ръководителите на регионалните правителства.

Германия удължи частичния локдаун до 20 декември. Някои от огнищата на коронавирус в началото на годината бяха именно ски курорти в Европа.

Премиерът на Италия Джузепе Конте вече подкрепи идеята на Германия за отлагане на началото на ски сезона. Според него обаче ще е нужно общо решение.

"Ако Италия реши да затвори своите ски курорти, но без да бъде подкрепена от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианците ще рискуват и ще заминат там, а така ще донесат заразата обратно вкъщи", каза Конте пред италиански телевизионен канал.

Австрия изрази загриженост за този план. Министърът на финансите Гернот Блюмел каза, че ако ЕС принуди ски курорти да останат затворени, "то тогава ще трябва да платят за това".

В сряда Германия съобщи за рекордните 410 смъртни случая за 24 часа. След среща с регионалните правителства, Меркел обяви удължаване на частичния локдаун. Остава ограничението за частни събирания до пет човека от домакинство. Изключение са децата до 14 години. За Коледа Германия предвижда да разреши срещи на до 10 човека между 23 декември и 1 януари.

Премиерът на Испания Педро Санчес каза, че също се обсъжда ограничение за празниците за събиране на до 6 човека.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG