Връзки за достъпност

Извънредни новини

България вече официално е страната с най-висока смъртност от COVID-19 в Европа


В четвъртък България официално стана държавата в Европа с най-висока смъртност от COVID-19. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че в последните две седмици в България са починали 21 на всеки 100 хиляди души. Това е показателят, по който Европейският съюз следи развитието на пандемията.

Досега няколко пъти медии съобщаваха, че България изпреварва по смъртност всички останали европейски страни, но това бяха данни за отделни дни. Те не представляват тенденция и тълкуването им може да бъде спекулативно. Точно затова Европейският център следи данните за период от 14 дни и усреднява стойностите.

Преди две седмици починалите с коронавирус в България бяха 1898 души. Днес вече са 3367, което е почти двойно увеличение. За последните 14 дни битката с вируса са загубили 1469 българи. След България остават досегашните "първенци" Белгия и Чехия с 19.4 и 19.2 жертви на всеки 100 хиляди души за последните две седмици.

Европейският център следи ситуацията във всички страни членки на ЕС, както и в Обединеното кралство, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Сред всичките тези 31 държави смъртността в България от днес вече е най-висока.

Влошаването на ситуацията накара правителството да наложи нови по-строги мерки. От петък затварят училища, заведения и молове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG