Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Намеса във вътрешните работи". Черна гора и Сърбия отзоваха посланиците си


Подгорица, столицата на Черна гора
Подгорица, столицата на Черна гора

Черна гора и Сърбия отзоваха дипломатическите си представители, предадоха информационните агенции. Това засилва напрежението във вече сложните отношения между двете бивши югославски републики.

В събота Черна гора обяви сръбския посланик Владимир Божович за персона нон грата. Като причина за това решение беше съобщено, че той се е намесил във вътрешните работи на страната, както и “поведение и изявления, несъвместими с обичайните и приемливи стандарти за изпълнение на дипломатическата функция".

Дипломатът има 72 часа да напусне, се казва в изявлението на външното министерство. Сърбия веднага обяви реципрочна мярка, засягаща черногорският посланик Тарзан Милошевич.

Това се случва само четири дни преди правителството на Черна гора да бъде заменено от нова коалиция. Президентът Мило Джуканович ръководи страната от близо 30 години. По време на неговото управление беше обявена независимост от Сърбия (през 2006 г.), а през 2017 г. Черна гора стана член на НАТО.

През август обаче неговата Демократична партия на социалистите на Черна гора (ДПСЧ) загуби парламентарните избори. Очаква се в сряда парламентът да гласува ново правителство, обединяващо три опозиционни групи.

Най-влиятелната от тези партии е проруската и просръбска Демократичен фронт (ДФ). Нейните партньори обаче подчертават, че Черна гора трябва да продължи прозападния си курс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG