Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха срещу полицейското насилие във Франция


Хиляди протестираха в цяла Франция срещу полицейското насилие и срещу нов спорен закон за сигурността, предаде БТА. Демонстрации се проведоха в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион.

Изолирани сблъсъци със силите на реда имаше в Париж и в Рен.В столицата протестиращи издигнаха барикади и замеряха полицаите с различни предмети. Полицията отвърна със сълзотворен газ и светошумови гранати, допълва Ройтерс. Сълзотворен газ беше използван и в Рен.

Във Франция наскоро имаше два случая на полицейско насилие, които привлекоха общественото внимание.В понеделник органи на реда агресивно евакуираха мигрантски лагер, а във вторник беше разпространено видео как полицаи бият чернокож музикален продуцент.

Същевременно проектозакон, които ограничава правото на гражданите да заснемат полицаи, стана повод за силно недоволство.Според правителството новият закон трябва да осигури по-добра защита на служителите на реда и да ограничи заснемането на полицейски операции. Мнозина смятат обаче, че проектозаконът застрашава и свободата на медиите, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG