Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водна криза в Бургас няма да има, каза екоминистърът


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Иван Портних
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Иван Портних

Водна криза в Бургас няма да има, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Изказването му идва дни след като самият той предупреди от парламентарната трибуна за предстоящо безводие в Бургас заради ниското ниво на язовир „Камчия“ и забавянето на ремонтите, които бяха планирани за предотвратяване на проблема.

Димитров говори пред журналисти след среща с кмета на Бургас Димитър Николов, директора на местното ВиК дружество Ганчо Стоев и кмета на Варна Иван Портних, на която присъства и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

На тази среща е решено да бъде направено предложение Министерският съвет да прехвърли управлението на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ от земеделското министерство, което се грижи за тях сега, на областната управа на Бургас. Така ще могат да започнат ремонтите им и изграждането на водопроводи, които да ги свържат с водоснабдителната мрежа на Бургас. Те ще служат като резервни водоизточници за града.

По думите на Николай Нанков тези ремонти и строителството на водопроводите трябва да приключи до 20 февруари 2021 г. Парите за тях ще бъдат осигурени от бюджета на държавния ВиК холдинг, който беше създаден преди месеци. По думите на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова в петък пред парламента, цената ще бъде 60 млн. лева.

Докато ремонтите приключат част от водата, която отива от язовир „Камчия“ за питейно водоснабдяване на Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Вода за Варна ще бъде осигурена от деривация „Китка“ за този период. За да се намалят загубите на вода по тръбата от нея ще бъде подменена с пари от оперативна програма „Околна среда“, каза Нанков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG