Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екоминистърът предупреди за водна криза в Бургас и получи едно уволнение и две назначения


Емил Димитров
Емил Димитров

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров (ВМРО)предупреди в петък сутринта в Народното събрание, че в област Бургас предстои водна криза през лятото заради ниското ниво на язовир „Камчия“ и лошото състояние на другите водоизточници.

Няколко часа по-късно той се срещна с премиера Бойко Борисов и каза, че ако планираните по-рано ремонти на водната инфраструктура в Източна България започнат веднага, „има голям шанс в България да няма водна криза“. Димитров поиска един от заместниците му да бъде уволнен и двама нови да бъдат назначени и получи одобрение от Борисов.

Емил Димитров се обърна към депутатите в Народното събрание в петък сутринта. Предупреждение за предстояща водна криза в Източна България той отправи преди месеци и тогава правителството обяви, че ще започне процедури за ремонти на язовирни стени, които да предотвратят кризата. Сега екоминистърът каза, че мерките се бавят и посочи като причина за това несъгласия между земеделското и регионалното министерство.

„МЗХГ [Министерството на земеделието и храните] и МРРБ [Министерството на регионалното развитие и благоустройството] воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка“, каза Димитров от парламентарната трибуна, цитиран от БТА.

„МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера. […] Ще се случи Перник 2.“

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева определи обвиненията на Димитров като безпочвени. „И дума не може да става за някакви заплахи, това са просто нереални неща“, каза тя в парламента и допълни, че между управляваното от нея министерство и регионалното няма война, както и че каквото е поискано от земеделското ведомство, е направено.

Няколко часа след обръщението на Димитров към депутатите, пресцентърът на правителството съобщи, че екоминистърът се е срещнал с премиера Бойко Борисов. Димитров каза на срещата, че ако ремонтите започнат веднага, ще има достатъчно вода, за да се „затвори сезона“. Премиерът заяви, че средства и план за действие има.

Екоминистърът поиска от премиера заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят за водния ресурс и за отпадъците и екологията, а Борисов каза, че очаква предложения за новите назначения до края на деня.

По-късно Борисов проведе среща с Димитров, Танева и министърката на регионалното развитие Петя Аврамова. Премиерът е поискал "пълна координация", съобщи Правителствената информационна служба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG