Връзки за достъпност

Извънредни новини

Закритата конституционна комисия в парламента няма да се проверява за съответствие с основния закон


Конституционните съдии. Снимката е архивна.
Конституционните съдии. Снимката е архивна.

Конституционният съд (КС) отказа да прецени дали създаването на парламентарната конституционна комисия отговаря на основния закон. Искането за това беше подадено от президента Румен Радев.

Парламентарната комисия беше създадена, за да разглежда предложения за нова конституция на страната. Този орган никога не заработи практически. На 27 ноември комисията беше и формално закрита.

Във вторник Конституционният съд се мотивира с фактическото закриване на комисията, за да обясни защо няма да разглежда искането на президента.

Новината идва месеци след решението на премиера Бойко Борисов да не подава оставка под натиска на ежедневните протести срещу правителството му. На 14 август той замени темата за оставка на кабинета с идеята да се напише нова конституция на страната и да се свика Велико Народно събрание (ВНС), което да я приеме.

В рамките на инициативата на премиера беше създадена парламентарна конституционна комисия, която да приема предложенията. За неин председател беше избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ. Сред членовете й нямаше представители на опозицията.

Президентът Радев сезира Конституционния съд с аргумента, че предложения за промени в проект за конституция могат да се правят само от ВНС, а не от комисия на обикновено Народно събрание.

Първоначално Конституционният съд образува дело по искането на президента, но закриването на комисията обезсмисли по-нататъшното му гледане. Тя беше закрита, след като парламентът отхвърли предложението за свикване на Велико народно събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG