Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутат на Орбан подаде оставка след нелегално секс парти в Брюксел


Йожеф Сайер
Йожеф Сайер

Евродепутат от управляващата в Унгария партия Фидес, който преди два дни подаде оставка по лични причини, призна, че е участвал в секс парти в Брюксел, атакувано от белгийската полиция заради нарушаване на противоепидемичните мерки.

Йожеф Сайер е сред ветераните в партията на премиера Виктор Орбан. В изявление до медиите във вторник той каза, че е съдействал на полицията в Брюксел.

Става дума за частно парти на 27 ноември, което е било атакувано от полиция. В белгийските медии събитието се описва като "тайно секс парти" заради карантинните мерки. На него са присъствали дипломати и един евродепутат.

"Аз бях там", каза Сайер в изявлението си, без да споменава за "секс парти".

"След като полицаите попитаха за самоличност, а аз нямах лична карта у мен, декларирах, че съм евродепутат".

Според полицейското съобщение, ръцете на мъжа са били окървавени, "вероятно се е ранил при бягството".

59-годишният Сайер каза, че полицията му е отправила устно предупреждение и го е придружила до дома му. Той каза още, че не е използвал наркотици и е "нямал представа" за хапчето екстази, което полицаите са открили в раницата му.

Сайер каза още, че дълбоко съжалява, че е нарушил забраната за събиране, наложена заради епидемията от коронавирус.

"Беше безотговорно от моя страна", каза той. "Нарушението е изцяло лично".

Сайер е член на Европейския парламент от присъединяването на Унгария към ЕС през 2004 г. Той беше зам.-председател на Европейската народна партия до 2019 г. В изявлението си той казва, че ще продължи да подкрепя политиката на Виктор Орбан.

Политико цитира белгийски медии, според които полицията е заварила "25 голи мъже". Това прави случая още по-неприятен за партията Фидес, пише унгарската служба на Радио Свободна Европа, защото партията на Орбан защитава т.нар. традиционни ценности и се противопоставя на европейските политики за правата на ЛГБТ общността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG