Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия разположи ракети в оспорваните от Япония Курилски острови


Руската отбранителна техника е била разположена на остров Итуруп, който е от южната група на Курислките острови
Руската отбранителна техника е била разположена на остров Итуруп, който е от южната група на Курислките острови

Руските военни обявиха, че са разположили модерни системи за въздушна отбрана на територията на Курилските острови, за които претендира Япония.

Телевизията на министерството на отбраната “Звезда” съобщи, че отбранителната техника е била разгърната на Итуруп, който е един от най-южните от групата острови. Към вече разположените M2 системи, които имат по-малък обхват, на място е доставена ракетната система S-300V4.

Това е поредната стъпка на Русия, свързана със засилването на военното ѝ присъствие в региона. На място вече бяха разположени изтребители, както и противокорабни ракети.

СССР завладява Курилските острови в последните дни на Втората Световна война. Япония продължава да претендира за териториалните си права, като определя островите за част от северната си територия. Този сблъсък е причина Русия и Япония да продължават да не подписват мирен договор, с който формално да сложат край на войната.

Въпреки опитите за постигане на споразумение, които протичат най-интензивно след разпада на Съветския съюз, до момента Токио и Москва не могат да постигнат резултат.

Япония реагира остро на всички руски военни действия в стратегически важната островна верига, която се простира от североизточната част на островната държава до региона на Камчатка.

Последно въпросът за статута на островите беше обсъден през септември от новоизбрания японски премиер Йошихиде Суга и руския президент Владимир Путин в телефонен разговор. Предшественикът на Суга – Шиндзо Абе положи сериозни усилия за разрешаване на конфликта в близо осемгодишния си мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG