Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: 25 години затвор за убиеца на журналиста Ян Куциак


Убиецът на Ян Куциак Мирослав Марчек

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор на Мирослав Марчек - убиецът на разследващия журналист Ян Куциак, предаде ДПА.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, съобщи говорителката на върховната инстанция Александра Вазанова. В средата на януари Марчек призна, че е убил Куциак, което му донесе намалена присъда.

През декември 2019 г. друг от заподозрените за убийството – Золтан Андрушко, призна, че е участвал в организацията на убийството и получи 15-годишна присъда.

През септември 2019 г. смятаният за поръчител - бизнесмен Мариан Кочнер, беше оправдан от Специализирания съд заедно с предполагаемата му съучастничка Алена Жукова.

Тогава присъда от 25 години, която още не е окнчателна, получи и последният от групата заподозрени Томаш Сабо.

Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Приживе и до дните преди смъртта си журналистът разследваше връзки на словашкото правителство с мафията, които бяха повдигнали обвинения за злоупотреба с европейски фондове за земеделие.

Сред разкритията му е и свързването на двама високопоставени държавни служители в схеми и поддържане на контакти с италианската мафиотска организация Ндрангета.

Протести година след убийството на словашкия журналист Ян Куциак
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG