Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: 25 години затвор за убиеца на журналиста Ян Куциак


Убиецът на Ян Куциак Мирослав Марчек
Убиецът на Ян Куциак Мирослав Марчек

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор на Мирослав Марчек - убиецът на разследващия журналист Ян Куциак, предаде ДПА.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, съобщи говорителката на върховната инстанция Александра Вазанова. В средата на януари Марчек призна, че е убил Куциак, което му донесе намалена присъда.

През декември 2019 г. друг от заподозрените за убийството – Золтан Андрушко, призна, че е участвал в организацията на убийството и получи 15-годишна присъда.

През септември 2019 г. смятаният за поръчител - бизнесмен Мариан Кочнер, беше оправдан от Специализирания съд заедно с предполагаемата му съучастничка Алена Жукова.

Тогава присъда от 25 години, която още не е окнчателна, получи и последният от групата заподозрени Томаш Сабо.

Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Приживе и до дните преди смъртта си журналистът разследваше връзки на словашкото правителство с мафията, които бяха повдигнали обвинения за злоупотреба с европейски фондове за земеделие.

Сред разкритията му е и свързването на двама високопоставени държавни служители в схеми и поддържане на контакти с италианската мафиотска организация Ндрангета.

Протести година след убийството на словашкия журналист Ян Куциак
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG