Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Минавали са между капките". Как никой не забеляза държавните пари за близки до ВМРО сдружения


Вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов

Вече почти седмица партиите в Народното събрание се правят, че не забелязват случая, при който ВМРО урежда пари от държавния бюджет за сдружения, които са близки до партията. Става дума за разследването на Свободна Европа за финансирането на организации, които не само са на един адрес с управляващата партия, но и в ръководството им има партийни активисти.

При преглед на гласуванията в Народното събрание се вижда, че текстовете от бюджета, които осигуряват пари за сдруженията до ВМРО, са получили подкрепа не само от управляващите, но и от опозицията.

Потърсихме представители на БСП и ДПС с въпроси защо са гласували така и дали не виждат нещо нередно в това организация, представлявана от партиен активист, да получава финансиране от държавния бюджет. Двете партии казват, че са опозиция на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", част от които е ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов.

БСП се ангажира да попита министъра на финансите как се изразходват средствата, които получава от държавния бюджет сдружението “Македонски научен институт” и да потърси изясняване на въпроса за връзката на организацията с една от управляващите партии - ВМРО. Представители на ГЕРБ пък обясниха, че при "установени нередности" ще настояват те да бъдат отстранени.

Грантовете

Разследването на Свободна Европа описа как сдружението "Македонски научен институт" получава пари от държавния бюджет, откакто ВМРО е част от управлението. Сдружението е създадено през 1990 г. и се обявява за приемник на основания през 1923 г. Македонски научен институт.

Към днешна дата организацията е представлявана от общински съветник от ВМРО в София, а офисът й се намира с сградата, където е и централата на партията.

С държавната субсидия "Македонски научен институт" финансира телевизионно предаване в канала “България 24”, чийто офис също се намира във въпросната сграда и е известен като "телевизията на ВМРО".

Държавата започва да подкрепя финансово организацията в същата година, в която ВМРО започва да подкрепя второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017). Парите се увеличават, след като ВМРО официално влиза в изпълнителната власт в третото правителство на Борисов, т.е. настоящото.

С приетия вече Закон за държавния бюджет за догодина, 2021-ва година ще бъде шестата поредна година, в която неправителствената организация ще получи финансиране директно от хазната. То е в размер на 100 000 лева.

Перото в бюджета, в което са записани парите за "Македонски научен институт", се нарича “Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел”. И е отделено от Министерството на образованието и науката. Сдружение "Македонски научен институт" обаче не е акредитиран научен институт, въпреки името си. Т.е. не е минало през Националната агенция за оценяване и акредитация. Според Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, това е неправителствена организация в обществена полза.

Освен традиционните 100 000 лева за "Македонски научен институт", в бюджета за 2021 година е включена и още една организация - Българско сдружение на родовете от Македония. Според справка в регистрите, заместник-председател на сдружението е Наум Кайчев. Той също така е заместник-председател и на "Македонски научен институт". Между двете организации има и още една връзка – техен учредител е доц. Александър Гребенаров.

Предложението двете сдружения да получават пари от бюджета е направено от депутати от ВМРО.

Защо и опозицията подкрепя това

Депутатът от ДПС и член на бюджетната комисия Йордан Цонев не отговори на телефонните обаждания.

Колегата му от БСП Румен Гечев каза, че през годините от 2016 г. досега не е обръщал внимание на сумите за "Македонски научен институт".

“На фона на числата, които са в бюджета, някак тези по 100 000 лева са минавали между капките. И затова не е ставало ясно какво се случва”, обясни той пред Свободна Европа.

По думите му обаче е "недопустимо неправителствена организация, председателствана от общински съветник на ВМРО, да получава пари от бюджета, изготвен от правителство с вицепремиер от ВМРО и приеман с гласовете на ВМРО”.

“Недопустимо е това. Оказвано ли е влияние от партиен лидер? Връщали ли са се обратно във ВМРО тези пари? Как са изразходвани?”, попита Гечев. И каза, че след като има намесена и телевизия, на която организацията плаща, а всички – и партията, и организацията, и телевизията се намират на един адрес, трябва случаят да се проучи детайлно.

Какво казват институциите?

Гечев пое ангажимент след Нова година да направи питане в рамките на парламентарния контрол за отчетността на "Македонски научен институт".

“Дори смятам, че това може да бъде конфликт на интереси и трябва да се разследва”, каза той.

Свободна Европа потърси за коментар и комисията за конфликт на интереси и противодействие на корупцията КПКОНПИ, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Оттам обаче не коментираха.

Изпратихме въпроси и до Министерството на образованието, за да установим дали ведомството е възразило или дало становище относно статута на "Македонски научен институт", който е регистриран с такова име, но няма акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. До редакционното приключване на текста отговори така и не бяха получени.

За пореден път потърсихме и вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, за да отговори на въпроси дали е оказвал натиск или е настоявал свързани с партията му организации да бъдат финансирани от парите на данъкоплатците. Каракачанов не отговори на обажданията.

Преди седмица председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) отказа коментар в отговор на въпрос дали така ГЕРБ си купуват лоялност от коалиционните партьори. Този път от пресцентъра на партията изказаха позиция:

Съответните текстове, които регламентират средства за двете организации, са гласувани с шарено мнозинство в парламента, няма проблем”.

От ГЕРБ допълниха, че ако се открие нередност, ще настояват за нейното отстраняване.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG