Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавите от ЕС подкрепиха европейска версия на закона "Магнитски"


Сергей Магнитски
Сергей Магнитски

Приемането на европейски закон, подобен на американския „Магнитски“, е на финалната права, след като държавите от ЕС го подкрепиха в сряда. Става дума за закон, който въвежда санкции за нарушителите на човешки права.

Европейският вариант на текста ще се отнася до нарушители от целия свят и няма да носи името на руския данъчен експерт Сергей Магнитски, загинал в руски затвор през 2009 г.

За да бъде окончателно приет, режимът за санкциониране трябва да получи одобрението на външните министри на държавите от ЕС. Това се очаква да стане на срещата им на 7 декември. Предвидено е механизмът да влезе в сила на 10 декември, световния ден на човешките права, а първите хора в черния списък се очаква да бъдат обявени в началото на 2021 г.

Санкциите по режима ще се състоят в замразяване на активите на нарушители на човешките права и забрана за влизането им на територията на ЕС. Те ще се отнасят само за граждани на държави извън ЕС.

Според работен документ, с който Радио Свободна Европа разполага, санкциите ще бъдат насочени към хора, отговорни за геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, нехуманни наказания, робство, извънсъдебни убийства и произволни арести. Те ще може да бъдат използвани и срещу лица, замесени в трафик на хора, сексуално насилие и насилие, основано на пола, нарушения на правото на мирно събиране, на свободата на словото и религията, ако нарушенията са „систематични“.

Новият режим за санкциониране няма да замени съществуващите подобни европейски правила, по които са наложени мерки срещу нарушители на човешките права в Сирия, Беларус и Венецуела.

Първият закон „Магнитски“, приет в САЩ през 2012 г., беше насочен срещу руски граждани, свързани с убийството на Сергей Магнитски – данъчен експерт, подал сигнал за кражба на данъци в размер на 230 милиона долара. Той е арестуван по подозрение, че самият той е отговорен за престъплението, и умира през 2009 г. в следствен арест в Москва. Близките му смятат, че той е бил измъчван и подложен на нечовешко отношение.

По-късно действието на закона „Магнитски“ в САЩ е разширено и по него вече може да бъдат налагани санкции на нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми по целия свят. Подобни закони или законови поправки са приети и в други държави като Литва, Латвия, Естония и Обединеното кралство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG