Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще пресъхне ли кранчето? Рокадата в Белия дом и свързаните с Тръмп лобистки фирми


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Няколко месеца след встъпването на Доналд Тръмп във властта през януари 2017 г., фирмата SMW Partners е наета да лобира в Белия дом от името на клиенти от бившия Съветски съюз. Единият от клиентите е сред най-богатите олигарси на Украйна, а другият – приближена до Кремъл компания, строяща газопровод към Европа.

SMW Partners започва дейността си през 2017 г., а неин основател е член на екипа на Тръмп по приемане на властта – Джон Суини. През август същата година фирмата отчита приходи от 1.2 млн. долара от договорите за представителство на Игор Коломойски, "Северен поток 2", както и още седем клиенти, с които сключва договори още в първата година от управлението на Тръмп.

Суини е бивш републикански конгресмен от щата Ню Йорк. Той е само един от свързаните с Тръмп лобисти, които използват връзките си с администрацията на президента. С пристигането на Джо Байдън в Овалния кабинет щедрите години за фирмата му може и да свършат.

“След почти всеки вид избори, винаги следват размествания на начина, по който се случват нещата. Това, което ще бъде интересно да се наблюдава, е какво ще се случи с фирмите, които излязоха от нищото, само защото имаха някакви връзки с Доналд Тръмп”, казва Дан Аубъл, изследовател от Центъра за отговорни политики, който стои зад уебсайта Open secrets, следящ за лобистките дейности.

След победата на Тръмп, който спечели изборите без да има предишен опит в политиката, малко от фирмите, доминиращи лобизма във Вашингтон, имаха връзки с бъдещата му администрация.

Именно това позволи на участници в кампанията му и в екипа по предаване на властта, които не получиха политически постове, да спечелят от близостта си с президента.

Целта на лобистите е да влияят върху законите, регулациите или външната политика от името на свои клиенти.

Целта на лобистите е да влияят върху законите, регулациите или външната политика от името на свои клиенти. Най-често това се случва при контакт или среща с представител на управлението от законодателната или изпълнителната власт. Процесът се улеснява значително при наличието на лични контакти.

Често бивши законотворци или техни асистенти, както и представители на изпълнителната власт се превръщат в лобисти, именно защото познават политическата сцена отвътре и имат връзки с управляващите.

Понякога е възможен и обратният процес – лобиращи за определени законодателни промени да заемат позиции, които им позволяват да работят по законите, за които са лобирали.

Законът забранява на конгресмени и сенатори да лобират пред бившите си колеги за определен период от време. Лобистите са длъжни да информират кои клиенти представляват, пред кого лобират и какво обсъждат.

Строежър на газопровода "Северен поток 2". Компанията, отговорна за проекта, наема лобистка фирма, основана през 2017 г., свързана с президента Тръмп
Строежър на газопровода "Северен поток 2". Компанията, отговорна за проекта, наема лобистка фирма, основана през 2017 г., свързана с президента Тръмп

Заради редица скандали самият термин е натоварен негативно, а администрациите и бизнесът предпочитат да наричат тези отношения “външни” или “консултации”.

Кои от лобистите около Тръмп спечелиха и за какво?

Газовата тръба

Традиционно Белият дом има по-голямо влияние върху външната политика, отколкото върху вътрешната. Лобистите около Тръмп се възползваха именно от това и сключиха договори за представителство с фирми и лица от чужбина.

По данни от документите на Когнреса, споменатият вече Суини лобира за "Северен поток 2" както от името на Коломойски, така и от името на "Газпром".

Резултатите от неговата дейност са неясни. Това, което е известно, е, че през декември 2019 г. администрацията на Тръмп обяви санкции срещу фирмите, участващи в полагането на тръбите.

Коломойски пък получи обвинения от прокуратурата на САЩ, свързани с пране на пари и използване на откраднати пари за закупуване на активи в САЩ.

Друга лобистка фирма, свързана с президента, е Avenue Strategies. Тя също е основана след изборите през 2016 г. от ръководителя на кампанията на Тръмп Кори Левандовски и съветника Бари Бенет.

По данни на Политико самият Левандовски се оттегля от нея няколко месеца по-късно, защото пропуска да се регистрира като лобист.

Фирмата опитва да набере клиенти в Албания и Косово, които обаче се обръщат към други лобисти, които са свързани с Тръмп, но пък сключва договор да защитава интересите на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко.

Не бях аз

Two Paths, дружество фантом от Делъуеър, плаща на Avenue Strategies 65 хил. долара на месец за лобиране в полза на Тимошенко преди началото на неуспешната й кампания за президентските избори в Украйна през 2019 г.

Според представения от лобистите документ, те заявяват, че може да влизат в контакт с членове на Конгреса, изпълнителната власт и медиите, от името на Тимошенко.

Когато през март 2019 г. новините за доходоносния договор излизат наяве, Тимошенко отрича връзките с лобистите, а договорът е прекратен два месеца по-късно.

Avenue Strategies е наета и от Азерско-американския институт за лобиране пред Държавния департамент с цел “заздравяване на връзките“ между Азербайджан и САЩ.

Фирмата получава по 40 хил. долара на всеки четири седмици за няколко месеца.

Самият институт, който няма дори уебсайт, е регистриран няколко месеца по-рано в Охайо от бившия конгресмен Майкъл Фланаган. Той и Avenue Strategies отказаха да отговорят на въпросите на Свободна Европа

От нула до няколко милиона

Дейвид Тамази, отговарял за набирането на средснва в кампанията на Тръмп, регистрира лобистката си фирма Chartwell Strategy Group в края на 2017 г. и скоро започва да представлява Грузия и Косово.

Според декларацията му, във връзка с работата си той комуникира с представители на Конгреса и Белия дом.

В същото време Sonoran Policy Group, които не регистрират приходи от лобизъм в четирите години преди победата на Тръмп, започват да печелят милиони. Те представляват 20 чуждестранни клиенти, сред които посолството на Афганистан, Демократическата партия на Албания, както и Слободан Тешич – сръбския продавач на оръжия, на когото САЩ наложиха санкции.

Sonoran, основана от Робърт Стрък, винопроизводител и бивш служител в Републиканската партия, наема много представители на кампанията на Тръмп скоро след победата на изборите през 2016 г.

Според лобист във Вашингтон възходът на фирмите, свързани с Тръмп, е “ненормален” и по неговите думи много от тях ще затворят след встъпването в длъжност на Байдън.

“Те нямат други отношения, те са персона нон грата при демократите, но нямат и отношения с традиционните републиканци“, казва лобистът, пожелал да запази анонимност. Той добавя, че единствените им отношения са свързани с Тръмп.

“Те знаеха, че ще са задоволени докато трае ерата на Тръмп и че след нея всичко ще приключи“.

Обречени на провал

Това не е първата история, в която лобистки фирми, свързани само с едно лице, се провалят.

Podesta Group, третата най-голяма по приходи лобистка фирма за 2016 г., затвори година по-късно след скандал и след победата на Тръмп над Хилъри Клинтън. Тони Подеста, собственик на фирмата, е брат на Джон Подеста, шефът на неуспешната кампания на Клинтън.

Фирмите, лобиращи във Вашингтон, често идват и си отиват със смяната на администрациите
Фирмите, лобиращи във Вашингтон, често идват и си отиват със смяната на администрациите

Свързаната с Тръмп Ballard Partners е една от малкото, които могат да оцелеят след януари.

Тя успя да привлече множество големи клиенти и да се издигне до седмо място по приходи сред лобистките фирми. Ballard успява да привлече множество клиенти на Podesta, които имат огромен успех през мандатите на Обама, сред които например е посолството на Азербайджан.

Ballard нае множество лобисти със силни връзки в Демократическата партия, които могат да ги запазят в играта.

“Докато фирмите могат да идват и да си отиват, Ballard е направена така, че да оцелее, защото ние си партнираме с нашите клиенти и стратегически планираме постигането на резултати на всяка стъпка“, пише на сайта на фирмата.

XS
SM
MD
LG