Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вече е законно. Карантина може да се налага с обаждане, есемес или имейл


Здравните власти ще могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща. Това предвиждат промени в Закона за здравето, приети в четвъртък окончателно от депутатите, съобщи БТА.

Досега правилата предвиждаха служителите на регионалните здравни инспекции лично да носят предписанията за карантина на хората. Заради високия брой нови случаи на COVID-19 през последните седмици, които достигат до над 3000 на ден, здравните инспекции предупредиха няколко пъти, че не смогват да връчват предписанията за карантина на контактни лица.

Освен това отпадна текстът от Закона за здравето, който предвижда задължително болнично лечение на болните от заразни болести, включително COVID-19.

Сега пациентите с коронавирус или инфекции като холера, чума, вариола и др. ще трябва задължително или да се изолират, или да бъдат изолирани в болница, но не и задължително да бъдат лекувани. Задължителната изолация в болница ще се налага с предписание на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на лекуващия лекар.

Промените в Закона за здравето бяха приети без изказвания, съобщи „Дневник“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG