Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма план". Ще могат ли да гласуват изобщо хилядите българи, които са под карантина?


Три месеца преди парламентарните избори, които трябва да се проведат в края на месец март, нито изпълнителната, нито законодателната власт в България имат представа как да осигурят възможност за гласуване на заболелите от COVID-19 или на хилядите, които са поставени под карантина.

Преди седмици вицепремиерът Томислав Дончев е сформирал “работна група между здравните инспекции, здравното министерство и Централната избирателна комисия”, която да реши този и още въпроси. Решение и план обаче на този етап няма.

А решението на проблема как да се осигури право на глас на всеки български гражднин, както е според конституцията, засега изглежда почти невъзможно. Но има и още нещо - в България по закон гласуването е задължително, въпреки че след намесата на Конституционния съд няма санкция ако гражданин не изпълни това свое задължение.

В момента под карантина са почти 50 хиляди души, а никой не смее да прави прогнози колко ще са към края на март.

Мълчанието по темата беше нарушено в четвъртък от говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева. В интервю за бТВ тя каза, че засега ЦИК няма конкретен отговор на въпроса как ще гласуват хората, които са под домашна карантина. В момента това са почти 50 хиляди души, а никой не смее да прави прогнози колко ще са към края на март. Цанева обясни, че само законодателни промени от Народното събрание могат да разрешат проблема.

В парламента обаче няма такава тема. Управляващите от ГЕРБ не са започнали подобни разговори нито с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти", нито с опизиционните партии БСП или ДПС.

“Не сме търсени за подобни разговори, а и ние самите не сме мислили какво може да се направи по темата”, каза пред Свободна Европа депутатът от БСП Крум Зарков.

Колегата му от ДПС Хамид Хамид също обясни, че движението не е търсено от управляващите в тази връзка. “Трябва да се осигури възможност за гласуване на всички хора, в това число и на карантинираните. Държавата може, а освен това й се налага да измисли начин”, каза той.

По думите на депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов ГЕРБ не са ги търсили за проблема. “Това, че не сме го обсъждали, не значи, че няма да се сблъскаме с него. Не знаем колко хора ще са карантинирани в края на март, но съществува опасност да са много”, каза той.

Според него вариантите, пред които управляващите ще се изправят, са два: или да настояват за отлагане на изборите с два месеца, както позволява конституцията, или да търсят начини да осигурят гласуване с т.нар. мобилни урни. Първият вариант зависи от президента Румен Радев, защото той насрочва датата за изборите.

Изборният кодекс дава възможност на хората с трайни увреждания да гласуват без да ходят до секциите. Това се случва с т.нар. мобилни урни, които трябва да бъдат заявени предварително по местоживеене от избирателя. Такава възможност обаче може да се ползва само от хора с трайни увреждания, а COVID-19 не влиза в тази хипотеза.

“Тези урни са вариант, макар че не знам как примерно 20 000 души ще получат възможност да гласуват с мобилна урна. Каква ще е тази организация и аз не мога да си представя”, каза Веселинов в отговор на въпрос как ще се случи такъв вот при положение, че законът изисква предварително заявяване на желание за гласуване по този начин.

“Наистина звучи сложно и почти невъзможно за реализация, но варианти за въвеждане на електронно гласуване или такова по пощата са напълно неприложими”, допълни той. Според него няма нито време, нито техническа възможност за стъпки в тази посока. “Отделно почти сигурно е, че ако има подобни нововъведения, те могат да станат основание за оспорване на изборния резултат”, каза той.

За коментар потърсихме и Антоанета Цонева от "Демократична България" – извънпарламентарната коалиция, която преди две години предложи свой вариант както за електронно гласуване, така и за вот по пощата, по американски модел.

Ако беше прието нашето предложение, сега щяхме да имаме способ да гласуват и хората, които са сложени под карантина.
Антоанета Цонева, Демократична България

“Ако беше прието нашето предложение от края на 2018 г., което нито една парламентарна сила не припозна, сега щяхме да имаме способ да гласуват и хората, които са сложени под карантина”, каза тя.

“И не само това - видяхте какъв огромен процент хора гласуваха по пощата на президентските избори в САЩ. Дистанционното и предварителното гласуване по пощата са единствените възможни способи, които могат да улеснят хората в състояние на пандемия като тази и да предпазят всички участници в процеса - гласуващи, членове на комисии, застъпници и наблюдатели”, каза Цонева.

На този фон от парламентарната група на ГЕРБ заявиха само, че осбъждат варианти, но не пожелаха да обяснят в каква посока са те.

Вицепремиерът в кабинета, в чийто ресор влиза организацията на изборния процес – Томислав Дончев, обясни пред Свободна Европа, че “се очаква становището на изборната администрация, която заедно с Министерството на здравеопазването и здравните инспекции мислят варианти”.

“План засега няма”, каза Дончев, но допълни, че срещите текат от седмици и се очаква в скоро време да има яснота как ще бъде решен въпросът с гласуването на карантинираните.

Засега от ЦИК нямат различна позиция, освен изразената официално от говорителя на комисията пред бТВ, че това е тема на законодателната власт. Неофициално от комисията обаче коментираха, че вариантът, който се прокрадва за мобилните урни, е неприемлив, защото сега в цяла България така гласуват стотици хора.

“Когато са хиляди само в София – това просто няма да сработи, защото няма кой да пренася урната и изобщо да организира този процес”, казаха източници на Свободна Европа. Според тях ако управляващите все пак решат нещо в тази посока, трябва да осигурят стотици хора “които да носят урната”, защото иначе изборният ден за карантираните “може да продължи със седмици”.

XS
SM
MD
LG