Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Насилие и лоши практики". България закрива 28 психиатрични заведения до 2027


Министерството на труда и социалната политика ще изготви план за закриване на общо 28 специализирани заведения за хора с психични разтройства и умствена изостаналост между 2022 и 2027 г. Това обяви Върховната административна прокуратура (ВАП) в петък след съвместни проверки на министерството и Агенцията за качеството на социалните услуги.

Те са били разпоредени от държавното обвинение по сигнал на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа, който по-рано тази седмица изрази „дълбока загриженост“ за съдбата на хората в тези институции в България.

Комитетът констатира в свой доклад от посещения в няколко психиатрични заведения в страната, че персоналът е недостатъчен и използва практики като малтретиране и връзване на пациентите.

В сигнала за „насилие и лоши практики“, изпратен до прокруатурата, са посочени домовете за пълнолетни с психични разстройства или умствена изостаналост в селата Говежда, Куделин и Самуил.

Сред най-честите нарушения, докладвани на ВАП, са насилие от страна на персонала, насилие между самите пациенти, изолатори, в които те биват затваряни насила, лоша хигиена и даване на лекарства без лекарско предписание.

Разпоредените от прокуратурата проверки са извършени между 26 октомври и 20 ноември в общо 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. Заключителните доклади от посещенията на проверяващите се очакват до края на декември.

Социалното министерство планира да закрие първо домовете в селата Куделин и Говежда, след което да се заеме с организацията на закриването на останалите проблемни заведения до 2027 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG