Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма дори стъпчица напред." Историците от София и Скопие не се съгласиха за цар Самуил и Гоце Делчев


Съпредседателите на историческата комисия Ангел Димитров и Драги Георгиев на 13 септември 2019 г.
Съпредседателите на историческата комисия Ангел Димитров и Драги Георгиев на 13 септември 2019 г.

Българските и македонските историци не са постигнали съгласие за начина, по който държавата на цар Самуил да бъде представена в учебниците по история на Северна Македония, нито за съвместно честване на личността на Гоце Делчев. Това съобщиха съпредседателите на комисията по историческите въпроси от българска страна Ангел Димитров и от македонска страна Драги Георгиев.

Те казаха, че на заседанието на комисията, което се проведе онлайн в четвъртък и петък, не е постигнат никакъв напредък по спорните въпроси.

"Единайсетата поред среща е нулева. Няма дори минимална стъпчица напред в нашата работа“, каза съпредседателят от България проф. Ангел Димитров на пресконференция след края на втория ден на дискусиите.

"Срещата премина в академична атмосфера с многопластова дискусия, която обаче не донесе никакви резултати“, каза проф. Драги Георгиев от Северна Македония.

Срещата на историците се проведе няколко седмици след като България блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз. София мотивира ветото си с неизпълнение на договора за добросъседство от страна на Скопие.

Двамата съобщиха, че основната обсъждана тема на срещата е бил начинът, по който държавата на цар Самуил е представена в македонските учебници по история за 7 клас.

Според Драги Георгиев македонската страна е предложила няколко различни варианта, но не е постигнато съгласие, защото българските представители в комисията са настоявали да бъде отразена само българската интерпретация. Ангел Димитров посочи, че комисията е много далеч от завършването на работата по този въпрос и добави, че има "отстъпление" от вече постигнатите договорености за съвместно честване на личността на цар Самуил.

Георгиев съобщи, че не е постигнато съгласие за съвместно честване на личността на Гоце Делчев. Димитров посочи, че на тази тема е отделен половин час и не е водена "никаква дискусия".

От изказванията на двамата съпредседатели стана ясно, че последните заседания на комисията са завършвали без протоколи заради несъгласия относно използването на прилагателното "македонски".

Българската страна се противопоставя на използването му. Македонската страна твърди, че това е станало ясно едва след шестата среща на комисията и македонските представители не са били предупредени. Затова те отказват да подписват протоколите. Двамата съобщиха, че следващата седмица предстои онлайн дискусия, на която ще бъде потърсено решение на този проблем.

Комисията по историческите и образователните въпроси беше създадена с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие. Тя трябва да постигне сближаване на различните тълкувания на историческите факти в историографиите на двете държави. България смята за нарушение на договора спирането на работата на комисията в продължение на месеци, за което обвинява македонските представители.

В петък двамата съпредседатели отчетоха, че откакто комисията работи е постигнато съгласие за съдържанието на учебниците по история за 5 и 6 клас в България и за 6 клас в Северна Македония. Ангел Димитров каза, че за завършено може да се смята обсъждането единствено на историческите периоди праистория и античност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG