Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нека да минат изборите в България." Заев не очаква спорът със София да бъде решен до края на 2020 г.


Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква спорът със София да бъде разрешен след изборите в България през пролетта. Това каза самият той пред македонското радио Канал 77. Според Заев София няма да оттегли ветото си върху началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз до края на годината.

„Аз трябва да защитавам националните интереси на народа, неговата идентичност и език, но и трябва да вкарам Северна Македония в Европейския съюз. Очевидно е, че България ще наложи вето. Нека да минат изборите в България. И след това ще видим. Въпросът трябва да бъде решен през пролетта“, каза премиерът на Северна Македония.

По-рано Заев каза, че очаква още през декември решение на спора, който стана причина България да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Той уточни тогава, че до решение може да се стигне по време на Съвета на външните министри на държавите от ЕС между 8 и 10 декември.

В интервюто за Канал 77 Заев за пореден път посочи, че македонският език и македонската идентичнот не подлежат на преговори. „За сметка на това ние никога няма да се откажем от своята идентичност и достойнство, за които никога няма да се преговаря, и това е нашата идентичност като македонци, които говорят македонски език“, каза Заев, цитиран от македонската секция на Радио Свободна Европа.

През ноември България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Посочената причина беше, че българските условия пред Скопие не са отразени в преговорната рамка, която трябва да бъде одобрена от всички държави членки.

България обаче изостри тона към Северна Македония по-рано с аргумента, че тя нарушава подписания през 2017 г. договор за приятелство и добросъседство и поиска държавата да признае, че езикът и идентичността ѝ имат български корени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG