Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки арестувани на протест срещу Лукашенко


Протест в Беларус. Снимката е от 19 октомври
Протест в Беларус. Снимката е от 19 октомври

Беларуските сили за сигурност арестуваха десетки хора в цялата страна по време на протест срещу Александър Лукашенко в неделя, съобщи беларуската секция на Радио Свободна Европа. Сред задържаните са 79-годишна жена и двама журналисти.

Демонстрантите се събраха в Минск и в други градове в страната за пореден път почти четири месеца след началото на протестите. Те започнаха след президентските избори на 9 август. Според обявените резултати управляващият от 26 години Александър Лукашенко получи нов мандат. Опозицията в Беларус, както и САЩ и Европейският съюз смята резултатите от вота за фалшифицирани. Западът наложи санкции на Лукашенко и десетки държавни служители заради фалшифицирането на изборите и насилието над протестиращи.

В столицата Минск няколко метростанции бяха затворени и поне два площада бяха затворени от силите за сигурност. Протестът на 6 декември е третият пореден, който се провежда под надслова „Марш на съседите“ и следва стратегия на децентрализация, която да затрудни обграждането на протестиращите от силите за сигурност.

Хората в няколко града в Беларус съобщиха за проблеми с достъпа до приложението за съобщения Телеграм, което протестиращите използват за комуникация помежду си.

Опозиционната кандидатка на изборите за президент Святлана Циханоуска, която напусна Беларус под натиска на властите и в момента е в Литва, каза на 5 декември, че подкрепя всеки, който е излязъл в двора си, в квартала си и в града си да протестира. „Всеки поход е напомняне, че беларусите няма да се предадат. Няма да позволим нашите права да бъдат отнемани и очите ни да бъдат затваряни за престъпленията“, каза тя.

Преди седмица силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу протестиращите в Минск и задържаха над 300 протестиращи. От началото на протестите хиляди хора са задържани и ранени при полицейско насилие. Имаше и смъртни случаи на демонстранти след побои от силите за сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG