Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън избра за бъдещ здравен министър известен опонент на Тръмп


Хавиер Бесера, главен прокурор на Калифорния.
Хавиер Бесера, главен прокурор на Калифорния.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън посочи за бъдещ министър на здравеопазването Хавиер Бесера, съобщиха информационните агенции. В момента Бесера е главен прокурор на Калифорния. Той защитаваше политиката в здравеопазването на бившия президент Барак Обама.

Новината идва на фона на многократните уверения на Байдън, че борбата с коронавируса ще бъде един от приоритетите в политиката му. В момента САЩ са най-тежко пострадалата от пандемията страна, където починалите са над 281 000 души. Подценяването на COVID-19 от страна на Тръмп беше в основата на предизборната кампания в САЩ.

Хавиер Бесера е на 62 години и е сред най-известните прокурори в страната. По време на мандата на Доналд Тръмп той заведе повече от 100 дела срещу федералното правителство за негови решения в областта за миграцията и здравеопазването. Името му беше спрягано за министър на правосъдието, а не на здравеопазването, пише Ню Йорк таймс.

Бесера е син на мексикански имигранти и е първият член на своето семейство, който е завършил колеж. Той е член на Камарата на представителите от 1993 г. и главен прокурор на Калифорния от 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG