Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маргарет Кийнън, която стана първият пациент, ваксиниран срещу COVID-19


Сестра Мей Парсънс подготвя 90-годишната Маргарет Кийнън за ваксинация, 8 декември 2020 г.
Сестра Мей Парсънс подготвя 90-годишната Маргарет Кийнън за ваксинация, 8 декември 2020 г.

Следващата седмица Маргарет Кийнън ще стане на 91 години. Тя твърди, че подаръкът за рождения й ден е дошъл по-рано от обичайното, но пък е най-добрият, който може да си представи. Има предвид ваксината срещу COVID-19. Маргарет Кийнън е първият човек в Западна Европа и ЕС, имунизиран от коронавируса извън тестовите групи.

Кийнън е от Енискилън - град в югозападната част на Северна Ирландия. Обединеното кралство е първата страна в света, която регистрира ваксината на Pfizer и BioNTech. Това стана през миналата седмица, а във вторник започнаха и първите имунизации.

Засега Обединеното кралство разполага с 800 000 ваксини, а очаква и доставката на други 4 млн. до края на месеца. За имунизирането на всеки човек са необходими по две дози.

Ваксината беше поставена на Маргарет Кийнън в 8.31 часа българско време - времева прецизност, която информационните агенции използват само при важни събития с историческа стойност. Ваксината се очаква от стотици милиони хора по света, които се надяват, че благодарение на нея ще възстановят обичайното си ежедневие, работа и общуване. COVID-19 преобърна живота на всички континенти и породи единното желание "всичко да се върне такова, каквото си беше".

"В новата година ще мога най-после да съм с моето семейство и приятели", казва Маргарет Кийнън и добавя, че заради коронавируса е прекарала съвсем сама по-голямата част от 2020 г.

Кийнън е от онези жители на Обединеното кралство, които се ваксинират с приоритет. По решение на правителството първата фаза от дългия процес предвижда имунизиране на най-уязвимите групи - възрастните над 80 годишна възраст и някои групи медици.

По ирония на съдбата вторият ваксиниран в Обединеното кралство се казва Уилям Шекспир и е от района, в който се предполага, че е роден големият класик - Уорикшър. Съвременният Шекспир е на 81 години и с това е извършена първата стъпка към възстановяването на обичайния му начин на живот.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG