Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тези, които не са верни". София иска Скопие да спре "антибългарската кампания"


Владимир Бучковски и Екатерина Захариева
Владимир Бучковски и Екатерина Захариева

София иска от Скопие да прекрати това, което смята за кампания за дискредитиране на България, за да може отношенията между двете държави да се подобрят. Това се разбра от думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева, която се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски.

„Много ми се иска да започнем стъпка по стъпка да възстановяваме загубеното доверие и да преустановим неконструктивния подход, защото се видя докъде доведе той - антибългарската кампания, опитите за дискредитиране на България, разпространяване на тези, които не са верни, като тази, че сме наложили вето или че оспорваме правото на самоопределяне“, каза Захариева на пресконференция след срещата, цитирана от БТА.

България блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС като отказа да одобри рамката за преговори. Тя трябва да бъде подкрепена от всички държави от Съюза, за да могат да започнат преговорите. Гласуването не е публично, но България единствена съобщи, че не е подкрепила рамката, което е на практика вето върху началото на преговорите.

Владимир Бучковски определи разговорите като конструктивни и изрази увереност, че Северна Македония е решителна в намерението си да прилага договора за приятелство и добросъседство с България. „Признаваме, че е нарушено доверието и изразявам задоволството си, че България смята моето назначение за специален представител като допълнително усилие от наша страна да върнем това изгубено доверие“, коментира Бучковски, цитиран от БТА.

На пресконференцията стана ясно, че предстои той да се срещне с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той често взима отношение по въпроса с отношенията със Северна Македония и изразява позиции, споделяни от партията, на която е лидер – ВМРО.

България изостри тона към Северна Македония преди няколко месеца с аргумента, че тя нарушава подписания през 2017 г. договор за приятелство и добросъседство. София поиска Скопие да признае, че езикът и идентичността на Северна Македония имат български корени. Македонското правителство определи това искане като неприемливо.

Срещата на Захариева и Бучковски се проведе на фона на поредното изостряне на отношенията между София и Скопие. То се прояви след края на срещата на външните министри на държавите от Европейския съюз във вторник. На нея България е потвърдила позицията си, че не може да се съгласи за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Правителството в Скопие публикува изявление, което определя действията на София като „тежка геостратегическа грешка“. „Блокирането на рамката за преговори е в ущърб на основните принципи и ценности на Европейския съюз“, се казва още в изявлението на сайта на правителството, публикувано във вторник.

В него се посочва още, че „Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани“. „Македонската национална идентичност не беше, не е и е невъзможно да бъде обект на преговори. Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност. Те идват от миналото и в същото време са стълбове на нашето европейско бъдеще“, се посочва още в изявлението.

Българското външно министерство реагира на тези думи в позиция, изпратена до медиите в сряда. В нея се посочва, че тезата, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Северна Македония, е манипулативна.

„Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, пише в изявлението. „Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.“

В текста се говори също за „дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България“ от страна на Скопие. „С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България“, пише още в изявлението.

В съобщението на българското външно министерство се посочва, че условията, които България е поискала да бъдат включени в рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС, на са били „подложени на обсъждане от настоящото председателство“.

Тези предложения не са посочени в изявлението, но когато съобщи, че България е блокирала приемането на преговорната рамка на 17 ноември, външният министър Екатерина Захариева ги изброи.

София иска в рамката да бъде записано условие, че езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г. Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

„На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване“, се посочва в изявлението от сряда. „България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG