Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо трябваше да се случи". Как се стигна до крайнодясната изненада в Румъния


Георге Симьон, съпредседател на Съюза за обединение на румънците (AUR)
Георге Симьон, съпредседател на Съюза за обединение на румънците (AUR)

Те се явиха за първи път на избори и спечелиха 9%. Съюзът за единство на румънците (AUR) е създаден само преди година, но преди дни се превърна в изненадата на парламентарния вот.

За запознатите с политическата ситуация в Румъния обаче изненадата не е толкова голяма. Страхът и объркването сред хората, на фона на бушуващата в страната епидемия от COVID-19, доведоха до рекордно ниска избирателна активност от 32 на сто и отдръпване от утвърдените партии. Така в парламента попадна крайнодесният Съюз за обединение на румънците с предизборен микс от национализъм, антиглобализъм, ангигей послания, подкрепа за православната църква и гняв срещу всички политици.

"Не сме изправени"

Лидер на AUR e 34-годишният Георге Симьон, който преди беше известен с публичните скандали, избухвания и забрани да влиза на редица събития. За първи път обаче всичко това му донесе успех на избори. Партията му се класира на четвърто място и Симьон вече говори, че членството на Румъния в западните съюзи не може да бъде на всяка цена.

Пред Радио Свободна Европа (РСЕ) Симьон казва, че партията му иска Румъния да остане в НАТО и Европейския съюз, към които страната се присъедини заедно с България, съответно през 2004 и 2007 година. “Но не на цената на националното достойнство”, добавя той.

“Знаете ли кое не ми харесва в ЕС и НАТО? Това, че сме на колене, а не сме изправени, както се държи Полша”, казва Симьон.

Първите резултати показват пирова победа на Социалдемократическата партия (PSD), която е наследник на комунистите, и очертаваща се коалиция около управляващата дясноцентристка Националнолиберална партия (PNL).

Лидерите на AUR казват, че няма да управляват с нито една от традиционните партии в Румъния.

“Просто сега ги забелязахме"

Партията е създадена точно преди година, през декември 2019 г. Възходът й по време на предизборната кампания остана незабелязан както за местните, така и за международните медии. AUR задмина дори партиите на бившия президент Траян Бъсеску и на бившия премиер Виктор Понта, които не прескочиха 5-процентната бариера.

“Просто сега ги забелязахме. Ако погледнем назад, ще видим, че знаците са били там, но ние просто не сме ги наблюдавали”, казва пред РСЕ Овидиу Войчу от Центъра за обществени иновации, част от фондация “Отворено общество” в Румъния.

Подкрепата за AUR идва главно от по-млади избиратели от малки населени места.

Подкрепата за AUR идва главно от по-млади избиратели от малки населени места. Много от тях нямат доверие в ограниченията заради COVID-19 и не носят маски. Епидемията в Румъния отне живота на над 12 хиляди души досега. Именно критиките срещу справянето с коронавируса са слабото място на управляващите либерали, които свикаха избори на фона на сериозни ограничения.

Симьон от години търси вниманието на националистически настроените румънци. Преди време той води кампания за обединение между Румъния и Молдова, която му донася забрана за влизане от Кишинев. През 2019 г. той е независим кандидат за Европейския парламент с лозунга “По-велика Румъния в Европа”. Тогава печели само 117 хиляди или 1,29 % от гласовете. На 6 декември тази година го подкрепиха вече 490 хиляди румънци, над четири пъти повече. Съкращението на партията - AUR, означава на румънски злато.

Притеснението в Молдова

На сайта на партията пише, че тя е основана в подкрепа на единството на Румъния. Това се приема за “парола” за обединение с етнически близката Молдова, която става част от Съветския съюз след Втората световна война.

Симьон се обявява за “мирно национално обединение на Румъния и Молдова”. Европейският съюз не подкрепя тази идея, а в Кишинев дори има открита съпротива срещу нея. Молдова има проблем и с отцепилия се регион Приднестровие, където има разположени руски войски, въпреки настояването на ООН и правителството в Кишинев за изтеглянето им.

AUR описва своята доктрина с “четири стълба - вяра, свобода, семейство и родина”. Сред лозунгите е и този - “Партията, която чакаме от 30 години”. Лидерите на AUR говорят за обединение на всички румънци, независимо къде живеят.

Това е било забелязано от румънците по света, които традиционно активно участват в националните избори. Досега те винаги подкрепят прозападните либерални партии. Сега AUR е на първо място сред избирателите в Италия и отстъпва със съвсем малко лидерството в Испания и Франция.

Партията също обвинява в “екстремизъм” Демократичния съюз на унгарците в Румъния, който също влезе в парламента. AUR често обвинява етническите унгарци, че преследват румънците в регионите, където те са малцинство.

"Отровни храни"

Симьон се обявява против носенето на маски и необходимостта от ограничения заради пандемията. Той често обвинява чуждестранните вериги супермаркети, че продават “отровни храни”.

“Партията е странна комбинация от бивши крайни националисти, повлияни от идеологията на Чаушеску (комунистическия диктатор на Румъния до 1989 г.), някои хора от Секуритате (румънската Държавна сигурност - б.р.), но и не по-малко важните крайно десни интелектуалци”, казва Михаел Шафир, професор по история и философия в Университета в Клуж.

“На фона на това, което виждаме в Унгария и Полша, те пропагандират ценностите на “традиционното семейство”, което означава антигей послания, говорят за суверенитет - т.е. анти-ЕС, срещу циганите, както и с прикрит антисемитизъм”, казва Шафир.

Пред РСЕ Симьон отрича той или партията му да имат “фашистко поведение”.

През вековете Русия е донесла само лошо на Румъния.
Георге Симьон

“Ние сме консервативни, както ние го разбираме, и не сме срещу ЕС”, казва Симион. Той отрича партията му да има връзки с Русия или нейния президент Владимир Путин. Лидерът на AUR дори казва, че 20-те години на Путин във властта “означават, че той е диктатор, чума, и е заплаха за Румъния и демокрацията”.

“През вековете Русия - от царско време, през Съветския съюз до Путин - е донесла само лошо на Румъния”.

Лидерите на AUR не идват от нищото. И Симьон, и другите около него досега са участвали поотделно в изборни кампании, но са постигали незначителни резултати.

“Но всеки от тези хора има балон от фенове във Фейсбук. Ние не ги забелязваме, защото не сме там. Затова ни изглеждат като нещо маргинално”, казва Овидиу Войчу. Политиците от AUR залагат на социалните мрежи. Така стигат до хората дори и по време на епидемията.

“Политическата класа и медиите са вторачени в телевизията и не обръщат толкова внимание на Фейсбук. AUR обаче е много силна там, особено сред групи на румънската общност извън Румъния. Там AUR се представи много добре”, казва Барбу Матейску, независим политически консултант от Клуж.

Матейску обяснява политическия успех на AUR така - че във времена на “колосални психологически и икономически последици” те открито се обявиха срещу ограниченията за COVID-19.

“Нещо трябваше да се случи. Енергията и неудовлетворението трябваше да избият някъде”.

По текста работиха Анди Хейл в Прага и Кристиан Андрей и Андрей Лука Попеску в Букурещ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG