Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румънският премиер подаде оставка след като партията му загуби парламентарния вот


Премиерът на Румъния Людовик Орбан
Премиерът на Румъния Людовик Орбан

Прозападният министър председател на Румъния Людовик Орбан подаде оставка. Причина за решението е, че Националната либерална партия (PNL), която оглавява, остана втора на парламентарните избори в страната.

В телевизионно обръщение към нацията Орбан обяви, че се оттегля от поста си с усещането за изпълнен дълг. Неговото правителство пое властта след вот на недоверие срещу кабинета на популистката и раздирана от корупционни скандали Социалдемократическа партия (PSD).

Именно Социалдемократическата партия обаче спечели вота в неделя, след като привържениците им отидоха масово до урните, на фона на относително ниска избирателна активност, продиктувана от пандемията от коронавирус.

До секциите в страната отидоха 31.8% от всички имащи право на глас, което е най-ниската избирателна активност от падането на комунизма в страната насам.

Временно поста на министър-председател ще заема досегашният министър на отбраната Николае Чиука.

Въпреки победата на изборите и получените около 30% от гласовете PSD вероятно ще останат извън властта, тъй като нито една от парламентарнопредставените партии не иска да влезе в съюз с тях. Президентът Клаус Йоханис, който в следващите дни трябва да започне консултации за нов кабинет, вече обяви, че следващото правителство на Румъния ще бъде дясноцентристко и че PSD ще бъдат държани “извън процеса по вземане на политически решения”.

Очаква се PNL да успее да се договори с дясноцентристкия съюз USR-PLUS, които спечелиха около 15% от гласовете. Етническата партия на унгарците UDMR също се очаква да подкрепи либералите.

Изборите се смятаха за тест на правителството на Людовик Орбан, което заедно с президента Йоханис, обеща реформи с цел модернизирането на държавата и бетонирането на проевропейската посока на развитие.

До момента левицата успява да запази влиянието си заради силната партийна организация, въпреки сериозните сътресение дошли, след влизането в затвора на лидера ѝ Ливиу Драгня.

PSD продължава да е основната движеща сила в селските райони, където масово доминира администрациите. От партията там разчитат на група от богати и влиятелни “местни барони”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG