Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дясноцентристите на Людовик Орбан получиха властта в Румъния


Новият премиер на Румъния Людовик Орбан
Новият премиер на Румъния Людовик Орбан

Дясноцентристкото правителство, оглавявано от премиера Людовик Орбан, пое властта в Румъния. Промяната на властта отключва и процеса по номиниране на нов еврокомисар на страната.

Новият кабинет положи клетва пред президента Клаус Йоханис след като получи 240 от 233 необходими гласа и така официално замени правителството на социалистите, което беше водено от Виорика Дънчила. Социалистите загубиха властта след вот на недоверие в началото на октомври, поискан заради подкопаването на върховенството на закона и на авторитета на държавните институции. Няколко месеца по-рано бившият лидер на социалистите Ливиу Драгня влезе за три години и половина в затвора заради обвинения в корупция.

Програмата на кабинета на Орбан включва обещания за намаляване на бюрокрацията, инвестиции в инфраструктурата, преразглеждане на финансовите политики и подсигуряването на независимостта на съдебната система.

Новият министър-председател заяви, че незабавно ще номинира еврокомисар, след като обсъди въпроса с президента Йоханис. Няколко предложения от страна на социалдемократите бяха отхвърлени от Европейската комисия по различни причини, сред които и конфликт на интереси.

На 10 ноември в Румъния предстоят и президентски избори, а според социологическите проучвания фаворит за победата е досегашният президент – центристът Йоханис. Следващите парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG