Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екоактивисти поискаха незабавно затваряне на фермите за норки в България


Протестиращи от няколко екологични организации излязоха на протест в сряда с искане за незабавно затваряне на фермите за норки в България. Те бяха облечени с бели костюми и противогазови маски и носеха плакати с надпис "Фермите за норки са ферми за COVID-19”.

Протестиращите настояват за пълна прозрачност по отношение на контрола, мерките и резултатите, извършени досега във фермите за норки, във връзка с предотвратяване на риска за човешкото здраве от COVID-19.

В Плана за ваксинация, представен от правителството, работещите във фермите за норки са сред групите, които ще бъдат ваксинирани с приоритет пред възрастните хора.

В началото на ноември се появи информация, че в седем държави е регистриран мутиралия в норки вирус SARS-CoV-2 при хора. "Учените все още не са стигнали до заключение, че нова мутация на коронавируса, свързана с норки, представлява по-голяма опасност за хората", казаха от Световната здравна организация (СЗО).

Междувременно в Дания спешно унищожиха всички норки в страната. По-късно датският министър по храните и продоволствените въпроси Могенс Йенсен призна, че това е било грешка. Според него правителството не е имало основание да изисква убиването на норки извън ферми, където са идентифицирани животни, заразени с коронавирус.

В България има две ферми за норки, в които животните се отглеждат за производство на кожа. Не за първи път природозащитници искат затварянето им. През юли 2019 г. край Сливен бяха открити телата на тонове мъртви норки, изхвърлени незаконно в кариера, вместо да бъдат закарани за обезвреждане в екарисаж. И до този момент няма резултат от проверката, която започна прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG