Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кармен Аристеги и нейната битка срещу корупцията


Кармен Аристеги
Кармен Аристеги

“Имало едно време президент на една република и журналисти, които разказали историята му. Историята приключила с цензура”.

Това е нейната история. Името й е Кармен Аристеги и е един от най-влиятелните журналисти в Мексико - държавата, където през последното десетилетие близо 100 души от медиите са убити или изчезнали.

В продължение на 20 години Аристеги разкрива случаи на корупция по високите етажи на властта като радиоводещ. През 2015 г. е уволнена, но с подкрепата на над 18 милиона слушатели създава онлайн канал, в който продължава борбата си срещу фалшивите новини, корупцията във властта и търговията с наркотици. Работи и като водещ в испаноезичната версия на CNN.

Eдин от последните случаи, на които дава гласност през сайта си Aristegui Noticias, e за предполагаем конфликт на интереси, включващ първата дама на Мексико, строител и жилище на стойност 7 млн. долара.

„Аристеги е пример за това каква трябва да бъде журналистиката: човек, който смело преследва истината, държи властта отговорна и защитава демокрацията“, казва за нея Майкъл Шлайн, президент и главен изпълнителен директор на организацията Accion.

В Световния ден за правата на човека Международният филмов фестивал за документално кино Sofia DocuMental ще бъде открит с онлайн прожекция на швейцарско-мексиканската копродукция "Радиомълчание", разказващ историята на Кармен Аристеги.

„Документалното кино е мощно средство да променим реалността, в която живеем. Особено с документални филми като този. Те въздействат на хората, формират съзнанието и поведението им, „стреляйки“ право в целта“, казва Аристеги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG