Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът обяви цените на парното и тока за незаконни


Цените на топлинната и електрическата енергия от 2017 г. са незаконни. Това стана ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС).

На 27 април 2017 г. прокуратурата протестира пред административния съд в София решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се променят цениите на топлинната и електрическата енергия. С въпросното решение на КЕВР цените на топлинната енергия бяха повишени с повече от 25 процента.

Аргументите на прокуратурата бяха, че КЕВР няма компетентност да издаде това решение. Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ. Именно тоова е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

Дневник цитира юристи, според които всеки може претендира пред съда да му бъде върната разликата от незаконното увеличение на цените. Дали обаче съдът ще се произнася в полза на потребители, не е известно, защото всеки от тях ще трябва в индивидуално дело да докаже надплатеното, отбелязва изданието.

От КЕВР са съобщили за "24 часа", че първо ще се запознаят с решението на съда и след това ще обявят какво може да се направи с цените отпреди 3 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG