Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Феодализация с помощта на държавата". Кой взе и ловните райони под парк "Рила"?


Част от гората край Говедарци вече изчезва
Част от гората край Говедарци вече изчезва

В края на есента жители на самоковското село Говедарци забелязват как върху дървета край пътя към Мальовица започват да се появяват надписи “ЧС”. Част от горските пътища се разорават и по тях не може да се премине.

Видимо в района има раздвижване. Някой показва, че гората вече е негова. Защото, макар и да е написано просто със спрей, значението на “ЧС” е “частна собственост”.

На кого е гората? 10 години след заменките
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Кой?

Има кратък отговор на въпроса чии са земите и той е, че следите водят предимно към бизнесмена Христо Ковачки. Но по-дългият отговор отвежда към нещо не по-малко важно - каква еволюция е претърпяла собствеността върху тези гори.

В периода 2007-2009 г. правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев, направи редица замени на атрактивни парцели по крайбрежието и в планините срещу земи във вътрешността на страната. През 2010 г. министърът на земеделието от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов определи тези замени като “най-големия грабеж на прехода".

Четири години по-късно Eвропейската комисия (ЕК) обяви, че сделките представляват неправомерна държавна помощ. Под заплаха от санкции земеделското министерство започна процедура по оценка на сделките, за да изиска доплащане там, където има разлика в цената. Така в края на 2019 г., министър Десислава Танева каза, че част от собствениците на заменени земи трябва да доплатят 80 млн. лв. На толкова бяха оценени щетите за държавата.

Разследване на неправителствената организация “Зелени закони” разкри, че оценката на загубите на държавата е силно занижена, като само при 10 от общо 103 случая на замени щетите са за над един милиард лева. От “Зелени закони” определиха действията на министър Танева и ниските оценки на парцелите като “коледно-новогодишен подарък” за група олигарси.

3500 дка гори в района на Говедарци и Мальовица са заменени срещу терени в община Своге
3500 дка гори в района на Говедарци и Мальовица са заменени срещу терени в община Своге

Един от т.нар. “подаръци” са именно замените край Говедарци. В този район близо 3500 дка държавни гори са дадени на фирмите “Ел Ем Импекс” ЕООД, “Агросим” ЕООД и “Грейд 2004” ЕООД. При замяната средната цена на един квадратен метър гора е била оценена на около 4 лв., но пазарната цена в този район е около 120 лв., разкрива неправителствената организация.

Собственик на фирмата “Ел Ем Импекс” ЕООД е бизнесменът Христо Ковачки. Другите две фирми са регистрирани на същия адрес в "Индустриална зона Орион", където се намират неговите офиси.

Парцели с формата на писти

За района на Говедарци от години има проект за курортно-туристическа локализация „Искровете-Говедарци-Мальовица“. Той предвижда 57 км нови ски писти и лифтове, както и нови 13000 легла. Заменените от държавата парцели приличат по форма на писти и съвпадат с трасетата на лифтовете и пистите от проекта.

Още през 2008 г. от коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че "Държавната агенция по горите няма повод да твърди, че не е знаела какви гори заменя, защото сама е разпоредила създаването на нови имоти в държавния горски фонд, които имат ясната характеристика на трасета за ски писти и лифтове".

Формата на заменените имоти прилича на писти и съвпада с проектите за писти. Източник: www.arcgis.com
Формата на заменените имоти прилича на писти и съвпада с проектите за писти. Източник: www.arcgis.com

Гората я няма

Междувременно, докато текат процедурите и се уточнява каква е щетата на държавата от замените, част от гората в отделни парцели вече е изсечена.

Изображенията показват два от заменените парцели, които според Имотния регистър са собственост на фирмата "Агросим" ЕООД. Управител на фирмата е Миглена Петришки. Справка в регистрите показва, че тя е и в ръководството на партия "Български демократичен център", която наследи партия "Лидер" на Ковачки.

Част от гората, която според картата на заменките е дадена на фирмата "Агросим" ЕООД Източник: https://www.arcgis.com
Част от гората, която според картата на заменките е дадена на фирмата "Агросим" ЕООД Източник: https://www.arcgis.com

Срявняване на изображения показва, че в периода 2014-2020 г. в заменените имоти дърветата изчезват.

Изображение на един от заменените парцели от 2014 г.
Изображение на един от заменените парцели от 2014 г.

През 2020 г. по-голямата част от дърветата вече ги няма
През 2020 г. по-голямата част от дърветата вече ги няма

От проверка в регистрите за позволителните за сеч се вижда, че в тези парцели такава не е позволявана, а в този участък има запаси от бял бор и смърч.

Документите показват, че в района на Мальовица има само две позволителни за сеч на общо 9 кубични метра дървесина с цел премахването на 9-10 опасни дървета покрай основната писта над Меча поляна. От информацията за наличната дървесина в публичните горски карти се вижда, че от гората са изсечени над 10 хил. кубически метра дървесина. Това означава, че оттам са изнесени близо 1000 камиона с дървесина. Количество, което не може да остане незабелязано.

“Няколко пъти сме подавали сигнали за незаконнен добив на дървесина. Ние не сме се занимавали със сеч. Факт е, че е имало хора, които неправомерно са влизали и са секли в гората”, каза за Свободна Европа Силвия Стойчева от юридическия екип на Христо Ковачки.

Свободна Европа изпрати и писмено въпроси за това кога, до кого и колко сигнала са изпратени, но до този момент няма отговори. “Не знам кой бракониер би се осмелил да изсече точно гората на Ковачки”, каза съпредседателят на “Зелено движение” Владислав Панев.

По закон действията по предотвратяване на нарушения се организират от собствениците на съответните горски територии и за тяхна сметка.

"В Регионална дирекция по горите - София (РГД-София) не са постъпвали сигнали за незаконна сеч от собствениците на тези имоти", казаха за Свободна Европа от контролиращата институция. От отговора им става ясно, че през годините те са извършвали много пъти проверки в землището на Говедарци в това число и в поземления имот, който се вижда на изображенията.

"В посочените имоти са констатирани незаконни сечи. Изготвяни са констативни протоколи, като материалите по случаите са изпращани до съответните компетентни органи на досъдебното производство", казаха от РДГ-София. Оттам допълват, че "РДГ-София е изпратила уведомителни писма до собствениците на въпросните горски територии, във връзка с установените нарушения по Закона за горите, с които ги информира и относно техните задължения и възможности по опазване на горски територии, тяхна собственост".

Държавата дава още земи и през 2020 г.

Експанзията на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки в района не се изчерпва само със заменките. В началото на април в сайта на Югозападното държавно предприятие е обявен "Конкурс за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък (ДУ) „Рила”. На сайта липсва информация за резултата от конкурса, който е обявен със заповед на министъра на земеделието. Свободна Европа поиска документите и ги получи.

От договора се вижда, че срещу по-малко от 50 хил. лв. на година държавата дава за следващите 15 години Дивечовъден участък “Рила” на фирмата “Ви Ай Хънтинг”, която е била единствен кандидат. Районът, който фирмата “Ви Ай Хънтинг” получава за стопанисване е с големина над 5 хил. хектара.

Районът, който фирмата “Ви Ай Хънтинг” получава за стопанисване обхваща пет ловища: Тъмната река, Калабура, Овнарско, Крайщето и Бели и Леви Искър и е с големина над 5 хил. хектара, което е около 50 хил. дка.
Районът, който фирмата “Ви Ай Хънтинг” получава за стопанисване обхваща пет ловища: Тъмната река, Калабура, Овнарско, Крайщето и Бели и Леви Искър и е с големина над 5 хил. хектара, което е около 50 хил. дка.

При сравняването на картатата със заменените имоти и тази на ловния участък, който се отдава под наем за 15 години се вижда, че се оформя огромен горски масив, който включва както заменените гори, така и отдадените от държавата ловни територии. Теренът се намира в подножието на Национален парк “Рила”.

Заменените земи и дивечовъдният участък се намират в подножието на парк "Рила"
Заменените земи и дивечовъдният участък се намират в подножието на парк "Рила"

Справка в Търговския регистър показва, че управители на фирмата "Ви Ай Хънтинг" са Веселин Спасов Симеонов и Александър Петров Личев. Освен във "Ви Ай Хънтинг" Личев участва в още 7 дружества, сред които е "Топлофикация – Бургас", където е член на съвета на директорите. Това е едно от дружествата, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. “Ще развиваме ловен туризъм. Храним дивеча. В момента ремонтираме хотела и ако противоепидемичните мерки позволят ще пуснем ски съоръженията”, каза за Свободна Европа Александър Личев.

Но това не е всичко

Договорът с държавата за наем на хилядите декари гори не са единствената сделка на "Ви Ай Хънтинг" в този район. През януари Свободна Европа публикува разследване за новия собственик на ски комплекса и близкия хотел "Мальовица" за следващите 10 години. И той е именно "Ви Ай Хънтинг".

През октомври 2019 г. Българският туристически съюз (БТС) прекрати предсрочно и едностранно договора си с предишния наемател на влековете - Валери Гигов. В рамките на 4 седмици БТС проведе два конкурса, които "Ви Ай Хънтинг" спечели.

В петък "Капитал" съобщи, че от ноември 2020 г. и Централната планинска школа "Мальовица" има нов стопанин. БТС я е отдал под наем за десет години на фирмата "Агро ленд мениджмънт". Според изданието дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Учебният център "Мальовица" е построен през 50-те години на миналия век и е основно място, където се обучават алпинистите и катерачите в България.

Равносметката

От публично достъпните данни става ясно, че над 53 хил. декара в подножието на Рила, хотел и ски съоръжения, разположени в район, за който има проект за развитие на писти и хотелски комплекси се контролира от няколко фирми, които са индиректно свързани с един бизнесмен.

“Това на практика е феодализация с помощта на държавата. Реално вече никой друг не може да прави нищо в района под Мальовица без негово съгласие. Съответно само той може да окрупни имотите така, че те да стават за нещо. Неговата цел включва горите, придобитите под наем хотели, чайни и влекове. Процесите със заменките са такива, че там не е било възможно да участва някой, който не е бил близък до правителството. В тези процеси няма пазар, а само връзкарство”, каза Владислав Панев.

XS
SM
MD
LG