Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кредитната ваканция ще продължи 9 месеца. БНБ обяви новите срокове за кандидатстване


БНБ обяви в петък новите срокове за кандидатстване за т.нар. кредитна ваканция заради коронавируса
БНБ обяви в петък новите срокове за кандидатстване за т.нар. кредитна ваканция заради коронавируса

Всеки, който иска да разсрочи свои задължения към банки, може да кандидатства до 23 март догодина. Това става ясно от актуализираните правила за т.нар. кредитна ваканция, обявена заради епидемията от коронавирус в България. Българската народна банка (БНБ) публикува в петък реда и условията за кандидатстване на фирми и граждани.

Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките ще бъде до 31 декември 2021 г., но не за по-дълъг период от 9 месеца. Според данните на Централната банка към края на октомври тази година са били одобрени близо 89 000 искания на фирми и домакинства на обща стойност над 8,5 млрд. лв., съобщи БНР.

Срокът за произнасяне на банките по молби за отсрочване на задължения е до края на март 2021 г., става ясно още от съобщението на БНБ. Условието е фирмите и хората, които кандидатстват, да са обслужвали редовно кредита си или да имат просрочие не по-голямо от 90 дни към датата на канидатстване.

Създава се и възможност задълженията, за които е била подадена молба за отстрочване преди 30 септември тази година, да могат да бъдат отсрочени допълнително като общият период не надвишава 9 месеца.

До десет работни дни банките трябва да предоставят оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на кредитополучателите след изтичането на кредитната ваканция, информират още от БНБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG