Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина писателят Джон льо Каре


Джон льо Каре
Джон льо Каре

Авторът на шпионски романи Джон льо Каре почина на 89 години, предадоха световните агенции.

Писателят е починал в събота в Корнуол след кратко боледуване, което не е било свързано с COVID-19, съобщи агентът му Къртис Браун.

Роден под името Дейвид Корнуел, той завършва университета в Берн, Швейцария, а по-късно учи и в Оксфорд.

След няколко годишна преподавателска дейност той се присъединява към външното министерство на Великобритания. Впоследствие попада в отдел, занимаващ се с документи на разузнаването, откъдето черпи вдъхновение като автор.

Първия си роман “Събуждане на мъртвеца“ публикува през 1961 г. Именно заради него той променя името си, тъй като служителите на Външното министерство нямат право да публикуват под собственото си име.

Шпионската му кариера приключва през 1964 г., когато неговото име е едно от тези, които са предадени от шпиони на Съветския съюз. Заради тази афера той създава и най-популярното си произведение “Дама, поп, асо, шпионин” (Tinker, Taylor, Soldier, Spy).

Заради големия си принос той получава множество награди за литература, а кралица Елизабет II се опитва да му предостави и рицарско звание.

Той отказва и двете. Относно посвещаването в рицарство, Льо Каре казва:

“Най-малко от всичко искам да бъда наречен Командир на Британската империя или всякакво друго нещо на Британската империя”.

Сред известните произведения на автора са още "Шпионинът, който дойде от студа", "Убийство от класа", "Най-търсеният човек" и "Вечният градинар".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG