Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Най-голямата кражба на ток” се оказа свързана с добив на криптовалута


Разследващите са октрили над 500 устройства за "копаене" на криптовалута
Разследващите са октрили над 500 устройства за "копаене" на криптовалута

Прокуратурата и МВР издирват извършителите на кражба на ток, която ЧЕЗ определи като най-голямата в историята на дружеството. Разследващите органи разкриха престъплението, след като през уикенда откриха “ферма” за добив на криптовалута в двор на бившо ТКЗС в село Хераково, намиращо се в област София.

Според изчисленията на елктроразпределителното дружество загубите, нанесени от незаконното прикачване на устройствата, се изчисляват приблизително на месечното потребление на повече от 4200 домакинства. От ЧЕЗ са установили аномалия в потреблението на електричество във веригата си, след което са подали сигнал до полицията.

При претърсването на сградите на бившето ТКЗС е открито голямо количество техника.

“Първо, имаме техника, свързана с преноса на електричеството и преобразуването му в такова, каквото може да бъде ползвано. Имаме множество техника, свързана с придобиването и копаенето на криптовалута - така наречените копачки. Малко над 500 са така наречените устройства за копаене на криптовалута”, каза районният прокурор на Сливница Пламен Петканов в понеделник.

От прокуратурата съобщават, че предстои назначаването на техническа експертиза, която трябва да установи периода на използването на устройствата, както и размера на нанесените щети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG