Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Манолова и Отровното трио ще се явят заедно на парламентарните избори


Мая Манолова
Мая Манолова

Гражданската платформа на Мая Манолова “Изправи се.БГ” и едни от организаторите на летните протести – т.нар. Отровно трио са постигнали “принципно съгласие” за общо явяване на предстоящите парламентарни избори.

Това съобщиха проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Тримата се обявиха като Отровното трио и организираха голяма част от демонстрациите с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В края на октомври триото, формацията на Мая Манолова и партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” се договориха за “съблюдаване честността на изборите”. Техни представители се срещнаха и си поставиха за цел да създадат обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес, които да следят “да не бъде откраднат” парламентарният вот, който трябва да се проведе в края на март 2021 г.

Според триото “нараства готовността за взаимодействие по гарантиране на честността на изборите и осигуряването на независимо наблюдение”. “Направихме крачка напред и по декларираното от нас желание за общо явяване на предстоящите избори, с цел прекратяване на едноличния режим на управление. Вече е постигнато принципно съгласие с гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и предстои подписване на споразумение.”

Бабикян, Хаджигенов и Минеков съобщават още, че продължават “упорито да търсят вариант” за политически израз на общ протест “срещу системата”. Затова декларират, че ще продължат да работят “за разбирателство и вратите ще останат отворени, не само като предизборен модел, а като трайно желание за общи действия”. От съобщението им обаче не става ясно дали водят разговори с други формации.

В средата на октомври членовете на т.нар. Отровно трио заявиха в интервю пред Свободна Европа че не виждат алтернатива на ГЕРБ в лицето на БСП или ДПС. Още тогава обаче и тримата застанаха зад твърдението, че бившият депутат от БСП, станала впоследствие омбудсман с гласовете на ГЕРБ – Мая Манолова, има право да се промени политически.

На местните избори през 2019 г. в София Манолова се яви срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Тогава Минеков, Хаджигенов и Бабикян я подкрепиха, като адвокатът я определи като единствената "крива щанга", с която обществото разполага срещу партията на Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG