Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна задача". Ваксинирането срещу COVID-19 може да започне едновременно в целия ЕС


ЕК заяви готовност да даде разрешение за използването на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" на 23 декември

Всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) ще могат да започнат ваксинирането срещу COVID-19 в един и същи ден, обяви в сряда председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Това ще бъде възможно, след като стане факт положителното становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтек". Междувременно говорител на ЕК уточни, че ако на 21 декември Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината, Комисията ще има нужда от най-много два дни, за да издаде необходимото разрешение.

„Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден“, заяви Фон дер Лайен по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент.

Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви във вторник, че ще вземе решение за ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" на 21 декември, седмица по-рано от първоначално планираното. След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки, ЕК ще може да даде условното си разрешение за пускане на препарата в ЕС, което може да се случи още на 23 декември.

„Досега сме купили повече дози ваксина, отколкото са нужни за всички в Европа, чрез договори с различни лаборатории, за да си осигурим "диверсифициран портфейл" от ваксини в процес на разработване“, обясни Фон дер Лайен, призовавайки, „както заедно преминаваме през тази пандемия, нека заедно, съгласувано и единно да започнем изкореняването на този ужасен вирус“.

Ден преди изялвението ѝ пред ЕП, Италия, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария съобщиха, че ще координират началото на имунизационните си кампании срещу COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG