Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Кога ще дойдат ваксините срещу COVID-19, безопасни ли са и ще бъдат ли задължителни


През декември 2019 г. развитието на непозната зараза в една китайска провинция се прокрадваше като слух в интернет. В последния ден на миналата година официално беше идентифициран нов вирус, а 11 дни по-късно дойде и новината за първия смъртен случай.

Още няколко месеца за останалия свят всичко звучеше маловажно и далечно. В края на януари 2020 г. китайските власти изпратиха генома на COVID-19, с което дадоха началото на голямата надпревара – кой първи ще открие ваксина.

Състезанието все още тече и докато Китай и Русия започнаха имунизация без да са приключили с масовото тестване на продуктите си, на Запад единствената държава, която реши да стартира ваксинирането, засега е Великобритания.

Вече три компании обявиха, че са готови с ваксината срещу коронавирус и очакват одобрението на институциите. Това са използваната от Обединеното кралство ваксина на Pfeizer и BioNTech, както и тези на Moderna и AstraZeneca.

Какво точно знаем за тях – прочетете в следващите редове.

Защо станаха толкова бързо?

Търсенето на ваксина срещу COVID-19 започна веднага, след като Китай разпрати генома на вируса. Обикновено развитието на нова ваксина отнема средно по 10 години, а цялостно процесът не е бил завършван за по-малко от пет.

В случая основна роля изигра финансирането на огромни средства от правителства и частни компании в процеса. Това позволява на учените да действат без бюджетни ограничения, което обикновено не се случва.

Досегашният основен метод на развитие на ваксина беше свързан с отслабването или "убиването" на вируса, което отнема много тестове и време. Благодарение на развитието на m.нар. иRNA технологии (информационна рибоноклеунова киселина) и цялостния технологичен процес, разработването на ваксина беше ускорено значително.

Как работят ваксините?

Ваксините на Pfizer и Moderna работят на базата на информационна рибоноклеунова киселина иРНК (или mRNA). Тя провокира имунен отговор, чрез който да се формират антитела, благодарение на фрагмент от генетичния код на вируса. В случая с ваксината за COVID-19, клетките биват "инструктирани" да създадат части от вируса, които имунната система разчита като заплаха и атакува, за да се защити.

Използването на иновативни методи и развитието на технологиите е сред основните причини за бързото откриване на ваксина
Използването на иновативни методи и развитието на технологиите е сред основните причини за бързото откриване на ваксина

Учените твърдят, че този нов подход позволява на клетките да се адаптират в случай, че вирусът мутира или се промени. Това е различно от създаването на типична ваксина, в която учените използват части от мъртъв или отслабен вирус, който се инжектира, за да предизвика имунна реакция.

Ваксината на Astra Zeneca и Оксфорд, действа с метод по-близък до традиционния. За нея се използва обезопасен аденовирус като преносител на генетичния материал, предизвикващ имунната система да започне производство на протеини, защитаващи от коронавируса.

По колко пъти трябва да се приемат?

Ваксините на Moderna и Pfizer налагат приемането на две дози. При Moderna това трябва да се случи в рамките на четири седмици, докато при Pfizer изискването е за три седмици.

Продуктът на AstraZeneca и Oxford също изисква инжектиране на две дози, но в процеса на изследване резултатите показаха, че при приемане на половината от първата доза, се постигат по-добри резултати. Тя също изисква повторния прием да е четири седмици след началния.

Безопасни ли са ваксините?

Все още нито една компания не е публикувала изцяло информацията около тестовете си. Липсват обаче и данни за сериозни проблеми, проявени от участниците в тестовете.

В сряда Агенцията по храните и лекарствата (FDA) заключи, че не се откриват конкретни опасения за безопасността на продукта на Pfizer и че той отговаря на стандартите за разрешение за спешна употреба. По информация на Вашингтон поуст това е последната стъпка, преди одобряването за масова употреба в САЩ.

Страничните ефекти на ваксината на Pfizer включват реакция на мястото на инжекцията (при 84,1%), отпадналост (62,9%), главоболие (55,1%), болки в мускулите (38,3%), тръпки по тялото (31.9%), болка в ставите (23.6%), висока температура (14.2%).

От Moderna също отчитат възможна поява на болка на мястото на инжектиране, главоболие и болка в мускулите.

Кога ще мога да се ваксинирам?

Процесът вече започна във Великобритания. Разпоредбите на ЕС позволяват всяка държава да вземе решение за спешно използване на ваксините дори преди одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Доставката на ваксините също е сериозно предизвикателство, тъй като те трябва да се складират при ниски температури.
Доставката на ваксините също е сериозно предизвикателство, тъй като те трябва да се складират при ниски температури.

В България първите ваксини се очаква да пристигнат в края на декември, а доставката ще стигне за 60 000 души. Планът за ваксинация у нас е на пет фази, а първи ще бъдат ваксинирани лекари, зъболекари, фармацевти и други медицински работници.

Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм изкарал вируса?

Все още не е известно колко точно трае имунитетът срещу COVID-19 след прекарване на заболяването или ваксинация. Прекарването на заболяване обикновено създава по-добър имунитет от поставянето на ваксина, но това не е валидно за всички заболявания. Изключения са например тетанусът и човешкият папиломен вирус, при които ваксината предлага по-добра защита.

Ваксините са били тествани и върху доброволци, които вече са били заразени с коронавирус, но все още няма яснота за резултатите от тези изследвания.

Трябва ли да спазвам дистанция и да се дезинфекцирам след ваксина?

Да. Дори след започването на процеса по масова ваксинация, експертите твърдят, че ще е необходимо спазването на дистанция и носенето на маски, както и дезинфекцията. Това се дължи най-вече на поетапния характер на ваксинационния процес, който ще отнеме месеци, за да достигне достатъчно високи нива, за да бъде пресечено разпространението.

Носенето на маски, спазването на социална дистанци и дезинфекцията ще трябва още дълго да се спазват. Нуждата от това може да изчезне едва след масовата ваксинаци и постигането на стаден имунитет
Носенето на маски, спазването на социална дистанци и дезинфекцията ще трябва още дълго да се спазват. Нуждата от това може да изчезне едва след масовата ваксинаци и постигането на стаден имунитет

Колко ще струва ваксинирането?

В повечето страни, включително и в България, ваксинацията ще бъде безплатна. Продуктите се закупуват с държавни средства.

Какво ще стане, ако не се ваксинирам?

Целта при всеки ваксинационен процес е достигането на стаден имунитет и спирането на масовото разпространение на заразата. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, това няма как да се случи, ако не бъде имунизирано поне 70 % от населението.

Важен е и въпросът за ефективността на ваксините, за който по-добър отговор ще има след масовата им употреба. Pfizer, Moderna и AstraZeneca твърдят, че ефективността на ваксините им е между 90 и 95 %.

Могат ли да ме задължат да приема ваксина?

Правителствата и здравните власти посочват, че никъде няма да бъде налагана задължителна ваксинация. В България това многократно бе заявявано от здравния министър Костадин Ангелов.

Въпреки това в Русия се появиха репортажи, според които здравни работници са били принуждавани да приемат руската ваксина Спутник V.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG