Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания одобри за широка употреба ваксината за COVID-19 на Pfizer и BioNTech


Великобритания стана първата държава в света, която одобри за широка употреба ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech. Имунизациите на хората в рисковите групи ще започнат до дни, съобщиха британските здравни власти, цитирани от Би Би Си.

„Днес правителството прие препоръката на независимата Агенция за регулиране на лекарствата и на здравните продукти (MHRA) да одобри за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech“, съобщи британското правителството. Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози от ваксината, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души. Първите 800 000 дози ще пристигнат в страната до дни.

Pfizer и BioNTech бяха първите, които обявиха резултати от тестове на ваксина, според които техният препарат осигурява защита на над 90% от хората. Това се случи в началото на ноември. След това резултати от тестове обявиха от Moderna, както и от AstraZeneca (съвместно с Оксфордския университет).

Ваксината на Pfizer и BioNTech е първата в историята, която от концепция се превръща в реалност и получава одобрение само за 10 месеца. Обичайно разработването на ваксина продължава десетилетие, припомня Би Би Си.

Предстои британският комитет по ваксини да даде финални насоки кои групи хора да бъдат ваксинирани първо, съобщи още превителството. Сред приоритетните групи са жителите на домове за възрастни, здравният персонал и възрастните хора, както и хората, които са клинично уязвими.

Националната здравна служба (NHS) на Великобритания ще се свързва с всеки човек, когато е негов ред да бъде ваксиниран, каза британският министър на здравеопазването Мат Ханкок. Директорът на службата Саймън Стивънс каза, че страната се подготвя за най-голямата ваксинационна кампания в историята. Около 50 болници са в режим на готовност и в момента се създават центрове за ваксинация на места като конферентни центрове.

Правителството призова хората в цялата страна да „се придържат към необходимите ограничения в техния регион“, за да дадат възможност на Националната здравна служба да проведе успешна и ефективна ваксинация, без да се стигне до претоварване на системата.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза, цитиран от Гардиън, че одобрението в Обединеното кралство на ваксината срещу COVID-19, разработен от компанията в партньорство с BioNTech, е „исторически момент“ в борбата с пандемията и още едно доказателство, че „науката ще победи“.

„Тъй като очакваме допълнителни разрешения и одобрения, ние сме фокусирани върху придвижването със същото ниво на спешност, за да доставим безопасно висококачествена ваксина по целия свят“, каза още Бурла.

Той добави, че очаква през този месец разрешение за употреба на ваксината и от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), както и от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Преди три седмици Европейската комисия одобри споразумение с компаниите Pfizer и BioNTech за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина с възможност да се поръчат допълнително 100 милиона дози. По-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че се очаква препаратът да бъде одобрен за употреба в ЕС през декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG