Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ще започане доставките на ваксини срещу COVID-19 след месец


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференция на Европейския съвет петък.

Тя уточни, че в началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора. По нейните думи досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини и скоро може да се очаква шесто.

Междувременно държавните и правителствените ръководители от ЕС са обсъдили начините за взаимно признаване на данните от бързите изследвания за антитела срещу новото заболяване. По нейните думи се предвижда да се признават данни от изследвания с над 80 на сто успеваемост при определянето на резултата.

Преди седмица фармацевтичната компания Moderna обяви, че е произвела ваксина срещу COVID-19. Продуктът показва ефективност от 94.5%, според първоначалните данни от изследванията.

Изследователите от компанията коментират, че не са очаквали толкова високи резултати, но подчертават, че продуктът може да достигне до пазара най-рано през пролетта.

Това е втората компания, която оповестява резултати от предварителните тестове на ваксина срещу COVID-19. По-рано от Pfizer обявиха, че заедно в колаборация с BioNTech са открили ваксина, която може да защити от заболяването повече от 90% от хората.

Междувременно Кита съобщи, че близо 1 милион души са имунизирани с експериментална ваксина срещу коронавируса, разработена от Sinopharm. Компанията обаче не е предоставила никакви клинични доказателства за ефективността й, информира Франс прес.

През последните седмици в България се отбелязва рязък ръст на разпространението на COVID-19. Общо 5878 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 344 са в интензивни отделения. Тук може да следите развитието на ситуацията в България. По света над 56 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта, когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG