Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозна и продължаваща". Кибератаката срещу САЩ е официално потвърдена


Снимката е илюстративна

Американските служби потвърдиха, че "сериозна" кибератака, която продължава и в момента, е засегнала правителствените мрежи. Кампанията срещу киберсигурността е започнала през последните няколко дни и е довела до компрометиране на част от виртуалните мрежи, се казва в официално съобщение.

Съвместно изявление, публикувано на 16 декември от ФБР, Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) и Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), определи ситуацията като "развиваща се" и добави, че разследващите продължават да анализират обсега на пораженията.

"Знаем, че са били компрометирани мрежи във федералното правителство", се казва в съобщението на трите агенции, които сформираха координационна група по случая.

Съветникът по държавна сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън прекрати свое пътуване в Европа и се прибра във Вашингтон след първите съобщения за атаката на 13 декември. Правителството все още не е оповестило подробности за засегнатите институции.

Липса и официална информация за това кой стои зад кибератаките, въпреки че вече се появиха съмненията, че става въпрос за хакери, за които се смята, че са свързани с Русия.

Изявление в тази посока вече направи сенатор Дик Дурбин пред Си Ен Ен. Руското посолство във Вашингтон отрече да има каквото и да е участие в атаката. Русия "не извършва офанзивни операции в кибер домейна", се казва в официалното съобщение на дипломатическата мисия от 14 декември.

Преди ден руският външен министър Сергей Лавров иронизира съмненията, че страната му е замесена в случая и обяви, че "нашите западни партньори нямат никакви етични стандарти и им липсва умение за нормална дипломатическа работа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG