Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврофондовете вече са обвързани с върховенството на правото. Засега няма да има наказания


Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан бяха против обвързването на еврофондовете с върховенството на правото и се очаква да го атакуват в Съда на ЕС
Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан бяха против обвързването на еврофондовете с върховенството на правото и се очаква да го атакуват в Съда на ЕС

Обвързването на еврофондовете със спазването на принципите на правовата държава е факт. То ще е в сила от началото на 2021 г., след като Европейският парламент го подкрепи в сряда, а държавите членки на Европейския съюз дадоха съгласието си по-рано. Наказания на нарушителите обаче няма да се налагат преди Съдът на ЕС да се произнесе за съответствието на механизма с принципите на Общността.

Окончателното одобрение на обвързването на върховенството на правото с достъпа до еврофондовете стана факт, след като Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и пакета за възстановяване от последствията от пандемията.

Приемането на бюджета изисква единодушие на държавите членки, а за въвеждането на механизма за върховенството на правото е достатъчно квалифицирано мнозинство. Будапеща и Варшава се съгласиха да се откажат от ветото си след гаранции, че новият механизъм ще се прилага справедливо.

Така се стигна до решението на държавите от ЕС, че в случай на предявен иск за отмяна на механизма, наказания по него няма да се налагат до окончателното решение на Съда на ЕС в Люксембург. Впоследствие Политико съобщи, че Унгария и Полша имат намерение да направят това в началото на следващата година.

Освен това, Европейската комисия трябва да разработи насоки относно начина, по който ще прилага механизма, включително и методика за оценка. Преди те да бъдат приети, Комисията няма да налага наказания, пише в заключението на държавите членки.

В своя резолюция Европарламентът изрази позицията, че Еврокомисията не трябва да чака Съдът на ЕС да одобри механизма, за да го прилага, и трябва да прави това от момента, в който той влезе в сила - 1 януари 2021 г. "Приложимостта на този регламент не може да бъде предмет на приемането на насоки, тъй като договореният текст е достатъчно ясен", се посочва в резолюцията.

Парламентът потвърди, че ако държава членка поиска отмяна на механизма, ще защити валидността му пред Съда и призова Комисията да направи същото.

Какво предвижда новият механизъм?

Съгласно новите правила, плащанията от бюджета на ЕС ще могат да бъдат спирани за държави, в които са установени нарушения, които излагат на риск управлението на европейските средства. Механизмът ще се прилага не само при преки злоупотреба със средства на ЕС като корупция или измами, а и при системни нарушения на принципите на правовата държава.

Става въпрос за действия, които „накърняват или има сериозна опасност да накърнят достатъчно пряко доброто финансово управление на бюджета на Съюза или защитата на финансовите интереси на Съюза“.

В текста на регламента са посочени конкретни нарушения – застрашаване на независимостта на съдебната система, липса на санкции при произвол от страна на държавни органи и ограничаване на достъпа до правна защита, включително чрез липса на ефективно разследване и наказване на нарушения на закона.

Процедура по механизма срещу държава членка на ЕС ще се задейства по предложение на Европейската комисия, след като тя установи нарушение. След това Съветът на ЕС, който включва представители на всички държави членки, ще има един месец (или три в изключителни случаи) да гласува дали да се приложат мерки. Решението ще бъде взимано с квалифицирано мнозинство

Новите правила предвиждат и възможност за защита на крайните получатели на европейските средства. Например студенти, земеделци или неправителствени организации. Те ще могат да подадат жалба до Еврокомисията чрез интернет платформа, а институцията ще трябва да им помогне да получат обещаните им пари.

Механизмът ще се отнася за средствата по многогодишния бюджет на ЕС, който също получи одобрение, както и за парите от пакета за възстановяване от последствията от пандемията от COVID-19. Те са на обща стойност 1,8 трилиона евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG